Nationaal Park De Biesbosch

Omdat wij vlakbij het Nationaal Park “De Biesbosch”wonen wil ik u graag kennis laten maken met dit mooie stukje ruige natuur. Het is een eldorado voor de vogel- en planten- liefhebber die van dit alles in stilte wil genieten!Ingesloten door het water van de Nieuwe Merwede aan de noordkant en de Amer met Bergsche Maas aan de zuidkant .Er zijn 2 belangrijke bezoekers centra namelijk in Werkendam aan de noordkant en in Drimmelen aan de zuidkant. In deze bezoekerscentra kunt u het hele ontstaan van De Biesbosch volgen, rondvaarten en excursies boeken, maar ook wandel en fietskaarten kopen, want dit hele gebied is daarvan rijkelijk voorzien.

Het ontstaan van de Biesbosch Hoe het er oorspronkelijk heeft uitgezien is nu nog maar moeilijk voor te stellen. Tegen de middeleeuwen is hier de Groote of Zuidhollandse Waard ontstaan, het grootste waterschap dat Holland ooit kende. In november van het jaar 1421 veranderde de Sint Elisabethsvloed de “Groote Waard” in een ondiepe binnenzee.Nadat in 1422 ook nog de Merwededijk doorbrak, in 1423 de rivieren overstroomden en in 1424 een nieuwe stormvloed optrad was er geen mogelijkheid meer het water te stoppen.Met als gevolg: de geboorte van De Biesbosch.Door de rivieren werden zoet water, zand en slib aangevoerd, zo vormden zich slikken en schorren, er ontstonden in die zoete waterkom gunstige voorwaarden voor de groei van riet en biezen.

Er kwam steeds meer kleivorming en men ging inpolderen zodat men de hoger gelegen grond geschikt kon maken voor weideland! WO II De Biesbosch is in de laatste oorlog veel gebruikt om onderduikers te verbergen, de Duisters kende de weg niet in de wirwar van kreekjes en moeras gebied. Ze waren erg bang er te verdwalen. Er zijn toen ook vliegtuigen neergeschoten/ neergestort. Sommige werden jaren later pas teruggevonden. Een paar jaar geleden is bij Hank in de polders ( richting de jachthaven) nog een deel van zo’n vliegtuig opgegraven, er staat nu een restant van een van de propellers als gedenkteken . Het bord met tekst geeft u uitleg over het gebeuren.

Het heden.

Buiten deze polders is er nog erg veel ruig natuurschoon overgebleven. Men waakt goed over dit stukje natuur en hoewel er veel watersport is, mag men in sommige delen helemaal niet komen en in andere delen alleen met kano, roeiboot of met de fluisterboot.( o.a. vanuit Hank)Als men dan door dat stilte gebied vaart dan kom je soms de bevers tegen die in 1988 zijn uitgezet in De Biesbosch.Als wij daar wandelen dan zien we soms langs de grienden de boompjes liggen die afgeknaagd zijn door de bevers, jammer genoeg hebben we ze nooit bezig gezien…..!

Wandelen en fietsen.

In De Biesbosch zijn veel uitgezette wandel-en fietspaden waar druk gebruik van wordt gemaakt.Wij lopen graag “De Killen route”, een wandeling van 22 kilometer die ons langs het water voert maar ook door de polders.Hij dankt zijn naam aan de vele “killen”, de kreken van De Biesbosch. Startpunt bij de Bruine Kilhaven in Werkendam of het Dorpshuis in de Kerkstraat van Hank. In de directe omgeving van het Biesbosch museum in Werkendam liggen ook verschillende wandelroutes van kort naar lang, b.v. direct naast het museum begint het hakgriendgebied , hier is een wandeling van 2 km uitgezet.Trek stevige waterdichte wandelschoenen aan want sommige paden zijn modderig/moerasachtig, vergeet ook uw rugzakje met eten en drinken niet als u een tocht maakt.

Voor de fietsers is er een groot netwerk met duidelijke knooppuntborden. Wel moet u er rekening mee houden dat deze fietsroutes langs de buitenranden van het Nationaal Park lopen. Ik noem alleen al de Sint Elisabethroute, dit is een zeer afwisselende tocht door boerenpolders, Nationaal Park De Biesbosch, Geertruidenberg en Woudrichem. De route is 75 km lang, maar kan ingekort worden tot 60 of 45 kilometer. ( dit is een LF route) Een van de bewegwijzerde fietsroutes is o.a. de Altenaroute van 47 kilometer .Het land van Altena ligt tussen de Afgedamde Maas, de Bergse Maas, de Merwede en de Brabantse Biesbosch.Het heeft een Hollands karakter, herkenbaar aan de riviergezichten, dorpen en boerderijen op terpen.Bij Watersportcentrum Hermenzeil is een fietsveer over het Oude Maasje. Vogels en planten. In wat voor jaargetijde u ook komt naar De Biesbosch, het is er altijd mooi aan natuurschoon.Men ziet de ijsvogeltjes, er zijn ongeveer 20 paartjes die nestholen hebben tussen de wortels van omgevallen bomen. Roerdompen die sinds kort weer broeden in de Biesbosch en leven in de rietvelden.In het voorjaar ( soms al in februari) ziet u de blauwe reigers die hun nesten maken in de hoge bomen.Blauwborsten zitten vanaf april te zingen vanaf een rietstengel of struik. Het zijn trekvogels en de Biesbosch is de grootste broedpopulatie van Noord-West Europa.Neem vooral een verrekijker mee en ga ook op zoek naar de lepelaars,aalscholvers, smienten en de kuifeendjes. In de winter de rust, het weidse ( nog meer dan in de zomer), de vogels die komen overwinteren, dit zijn de Kolganzen die in het voorjaar terug vliegen naar Siberië.

Men ziet herten grazen in de polders. Prachtige zwanen op het water. Maar men ziet ook de griendwerkers aan het werk.En in een zeer strenge winter is het bovendien een prachtig schaatsgebied ( Bakkerskil bij Hank) In het voorjaar genieten we van het fluitekruid dat bloeit met het koolzaad geel ertussen , de akkers die zijn ingezaaid.Langs de waterkant de gele Lis ( familie van de crocus!), de spindotter, die alleen in de Biesbosch voorkomt en bloeit met felgele bloemen die drijven over het water.Het moeras-vergeet-me-nietje en de reuzen balsemien, maar natuurlijk ook de brandnetel, een eldorado voor de vlinders! In de zomer alles in bloei en het water omzoomd met dikke rietkragen, daarna weer de herfst die alles rood en goud kleurt…. de cirkel is weer rond!

Geniet ervan!















Leave a Comment