Nationale Wijnweek 2008

De traditionele ‘Nationale Wijnweek’ zal dit jaar plaatsvinden van maandag 29 september tot en met zondag 5 oktober. De Nationale Wijnweek is een jaarlijks terugkerend evenement, dat wijn in al zijn facetten, onder de aandacht brengt van het Nederlandse publiek.

Voorafgaand aan de ‘Nationale Wijnweek’ werden in kasteel Groeneveld te Baarn, afgelopen zondag 21 september, de prijzen uitgereikt van de Nationale Wijnkeuring 2008. Aan deze (vrijwillige) wijnkeuring namen 43 wijngaarden deel, waarbij 118 verschillende wijnen aan een kritische keuring werden onderworpen.

Wat betreft rode wijn kwam ‘Wijnhoeve de Houterd’ uit Schijndel als beste uit de bus. Het ‘Betuws Wijndomein’, gelegen te Erichem, werd winnaar in de categorie ‘beste witte wijn’, terwijl voor de beste Rosé een eerste plaats was weggelegd voor ‘De Reestlandhoeve’ uit Balkbrug.

Verder reikte de keuringscommissie 39 medailles uit aan Nederlandse wijndomeinen, vorig jaar waren dat er slechts zeventien, waaruit kan worden afgeleid, dat de kwaliteit van Nederlandse wijnen in het algemeen, steeds beter wordt.

De jaarlijkse wijnkeuring wordt georganiseerd door het Wijngaardeniersgilde, in samenwerking met het Wijninstituut Nederland.

Tijdens de Nationale Wijnweek zullen door geheel Nederland diverse activiteiten plaatsvinden rondom het thema wijn, zoals het Nationale Wijngala (26/09) en de Nederlandse Wijnfeesten (26 t/m 28/09), beiden in Groesbeek. Het ‘Symposium Wijn & Marketing voor wijnimporteurs, producenten en vakpers’ vindt plaats in Den Haag op 29 september en in Amsterdam wordt op zondag, 5 oktober het ‘Proefschrift Wijnconcours’ in combinatie met de ‘Verkiezing Wijnen van het Jaar’ gehouden.

Voor de consument zal de Open Dag 2008 van de Nederlandse Wijngaardeniers een van de belangrijkste evenementen tijdens de Nationale Wijnweek zijn. Meer dan zestig wijndomeinen, verspreid over het hele land, zijn zondag 28 september van 13.00 tot 17.00 uur, voor het publiek te bezichtigen. Men krijgt er deskundige tekst en uitleg over hun producten en hoe ze worden gemaakt. Vanzelfsprekend zijn de geproduceerde wijnen ook te proeven en indien mogelijk, ook te koop. Informatie in combinatie met sfeer en gezelligheid tijdens de open dag 2008 van de Nederlandse Wijngaardeniers. Absoluut aanbevolen !

De organisator van al deze activiteiten is de ‘Stichting Nationale Wijnweek’, opgericht in samenwerking met het ‘Productschap Wijn’. In deze stichting is de gehele Nederlandse wijnbranche vertegenwoordigd.

Voor het volledige programma gedurende de Nationale Wijnweek en welke bedrijven tijdens de ‘Open Dag 2008’ zijn te bezoeken, kijk even in de

activiteitenagenda

.

EdLeave a Comment