NCRV Dokument Het ongrijpbare

Filmmaker Pieter Verhoeff op zoek naar het succes van Jan Siebelinks Knielen op een bed violen

In januari 2005 verscheen de roman

Knielen op een bed violen

van Jan Siebelink. Terwijl de angst voor (moslim-)fundamentalisme opkomt en kerken sluiten, gaan in korte tijd honderdduizenden exemplaren van deze zwarte, ogenschijnlijk obscure roman over de toonbank.

Knielen op een bed violen

wordt een megasucces en in hetzelfde jaar wint Siebelink de AKO Literatuurprijs. Bewogen lezers, maar vooral lezeressen, bezoeken Siebelinks lezingen, in bibliotheken, literaire cafés en kerkgebouwen. De kwekerij in Velp wordt een bedevaartsoord, er komen speciale Siebelink-wandelingen en het gat in de heg, waaronder de zwartgejaste ‘oefenaars’ Siebelinks vader stiekem opzochten, wordt tegenwoordig opgeluisterd door waxinelichtjes van geëmotioneerde lezers.

Filmmaker Pieter Verhoeff volgt Siebelink op zijn reizen langs plaatselijke bibliotheken en kleine dorpshuizen, bezoekt samen met hem de plaatsen die een belangrijke rol spelen in zijn roman en laat Siebelink aan het woord over zijn diepste motieven. Over zijn protestantse achtergrond op de Velpse kwekerij en zijn val van het geloof.


Het ongrijpbare

is niet alleen een film over de schrijver Siebelink, maar ook over de vele reacties die zijn boek losmaakt. Hebben deze te maken met de tijdgeest en kunnen we hieruit concluderen dat er sprake is van een toenemende religiositeit in Nederland? Of komt het door het moslim-fundamentalisme, zoals sommigen suggereren? Wat vindt Siebelink eigenlijk zelf van al die reacties op zijn boek? “Wat heb ik in godsnaam opgeroepen en wat moet ik met al die vragen die men mij stelt? Er is blijkbaar een grote behoefte aan antwoorden op religieus gebied, definitieve antwoorden die ik natuurlijk niet kan geven”, aldus de auteur.

Regisseur Pieter Verhoeff maakte naast diverse documentaires onder meer de speelfilms

Het teken van het beest

(1980), waarvoor hij een Gouden Kalf ontving,

De dream

(1985),

Nynke

(2000) en de televisieserie

Radio Bergeijk

(2006). Momenteel verfilmt Verhoeff de jeugdroman

De brief voor de koning

van Tonke Dragt.


NCRV Dokument Het ongrijpbare


Maandag 24 december 2007

21.00 uur, Nederland 2

Leave a Comment