Ontdek het Sauerland Duitsland

Zoekt u een plek om heerlijk eens even weg te zijn, relatief dichtbij huis en toch in een hele andere omgeving? Kom dan eens naar het Sauerland! “Het Sauerland; het land der 1000 bergen.” Geniet van de prachtige natuur met zijn uitgestrekte bossen en velden, riviertjes, beekjes en stuwmeren. In elk seizoen is er voor ieder wat wils te beleven. In de winter zijn er bijvoorbeeld volop skimogelijkheden, rondom de bekende plaatsen Winterberg en Willingen. Houdt u niet van skien? Dan kunt u heerlijk wandelen of langlaufen door de sneeuw. Ook in de overige jaargetijden zijn er wandel-, watersport-, en mountainbikemogelijkheden.

Wij wonen nu zelf sinds een jaar in het Sauerland en het is voor ons nog steeds het ultieme vakantiegevoel. Wanneer je uit het raam kijkt en alleen maar velden en weilanden om je heen ziet. Dat was toch wel even wennen in het begin en een verschil met Nederland. Die rust en ruimte die hier is en die in Nederland soms ver te zoeken lijkt.


Stuwmeren


Kenmerkend voor het Sauerland zijn de vele stuwmeren en bergmeren. Heerlijk op een warme zomerse dag even afkoelen. Maar je kan er ook zeilen, surfen en bijvoorbeeld vissen.


Wandelen


Wandelen kan men ook eindeloos; langs de bekende wandelroutes, maar ook zonder iemand tegen te komen. Eindeloze bossen, zonnige dalen en fraaie dorpjes maakt samen dat het Sauerland uitermate geschikt is voor een heerlijke wandelvakantie. Er wachten u hier prachtige vergezichten, glasheldere riviertjes, vele zeldzame vogeld en planten in uitgestrekte velden en natuurgebieden.

Er zijn een aantal bijzondere wandelroutes in het Sauerland; de

Rothaarsteig

(154 kilometer), de

Uplandsteig

(64 kilometer), de

Diemelsteig

(54 kilometer) en de

Urwaldsteig

. Dit is een erg mooie wandelroute rondom de Edersee van 68 kilometer lang.

Wie van

Nordic Walking

houdt kan zeer goed uit de voeten in het Sauerland. Er zijn veel geschikte routes uitgezet en er kunnen ook cursussen gevolgd worden. In de omgeving van Willingen zijn bijvoorbeeld vier verschillende routes te bewandelen in verschillende moeilijkheidsgraden met een gezamenlijke afstand van 40 kilometer.


Wintersport


Van half december tot en met eind maart daalt het kwik al snel onder het nul gradenpunt en kan er volop gewintersport worden. Of er nu sneeuw ligt of niet. Zowel in Willingen als in Winterberg zijn de pistes voorzien van sneeuwkanonnen en kan er gewoon geskied en gesnowboard worden! Er kunnen op meerdere plaatsen ski- of snowboardlessen genomen worden en ski’s of snowboards gehuurd worden. Ook is er voor de langlaufer genoeg te beleven, met zijn eindeloze loipes door het Sauerland heen. Zowel in Winterberg als in Willingen is een springschans aanwezig en in Winterberg zelfs een bobsleebaan. Wel aan te raden is om uw auto in de maanden oktober t/m maart van winterbanden te voorzien. Dit is een stuk veiliger voor uzelf. Uw remweg wordt aanzienlijk verkort en u heeft een betere grip op het wegdek. Tevens voorkomt u hiermee (extra) slijtage van uw zomerbanden.


Fietsen en mountainbiken


De fiets- en mountainbikeliefhebbers kunnen zich uitleven in de Bike Arena Sauerland. Dit is een enorm gebied rondom Winterberg, Schmallenberg, Hallenberg, Medebach, Brilon, Kirchhundem, Lennestadt, Olsberg, Eslohe en Willingen, met 37 routes in totaal 1400 kilometer. Deze routes zijn van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden.

Voor de mountainbike- en downhill liefhebber is er het Bikepark Winterberg; welke 6 kilometer aan goed onderhouden parcoursen op de berg. Onder andere een oefenparcours, een 1300 meter lang Free Cross parcours en een Downhill- en Fun ride parcours. Met de stoeltjeslift kan men weer naar boven. Ook in Willingen zijn er deze mogelijkheden (Bike Arena).


Thermen en sauna


Voor een dagje thermen en sauna zijn er meerdere soorten complexen in de omgeving te vinden. In Duitsland kent men de complexen met thermen- en saunafaciliteiten voor een dagje ontspanning zoals het “Aqua Park Willingen”, het “Sole-Thermalbad” in Bad Sassendorf en “Das Saunadorf” in L├╝denscheid. Daarnaast kent men in Duitsland ook de zogenoemde kuursteden zoals Wiesbaden (Hessen). Wiesbaden is een van de beroemdste kuursteden in Duitsland vanwege haar natriumchloridehoudende warmwaterbronnen die voor veel kuren gebruikt worden. In eerste instantie worden deze ingezet bij reumatische aandoeningen en ontstekingen van de ademhalingsorganen.


Steden en winkelen


Wanneer u tijdens uw vakantie in het Sauerland gezellig een dagje wilt winkelen kunt u uit diverse grote steden een keuze maken. De cultuurhistorische stad Bad Wildungen met zijn musea, theaters en kleine winkeltjes is zeker het bezoeken waard. Een andere stad die men eigenlijk niet mag missen is de mooie en gezellige universiteitsstad Bad Arolsen met zijn prachtige barokke slot midden in de stad. Dit slot is het beroemde Residenzschloss waar koningin Emma geboren is. Ook de steden Kassel, Paderborn en Korbach zijn mooi om te zien en hebben vele winkels en warenhuizen.


Kinderen


Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in het Sauerland. Naast dat ze zich heerlijk kunnen uitleven in de uitgestrekte bossen zijn er ook vele wild- en natuurparken en attractieparken. Enkele voorbeelden hiervan zijn het “Wild- und Freizeitpark” in Willingen, de “Sommerrodelbahn” in Willingen of bij de Edersee in Nieder-Werbe, Western avonturenpark “Fort Fun”, “Panorama Park Sauerland”. Men kan ook gaan karten of bijvoorbeeld de druipsteengrotten bekijken in Attendorn.

Dit is een hele korte samenvatting van wat er in het Sauerland onder andere te doen is. Wij hopen dat we u in de toekomst een keer mogen begroeten!

Kijk voor meer informatie op onze website.Leave a Comment