Ook met matig overgewicht meer kans op hartziekten

Niet alleen mensen met zwaar overgewicht, maar ook mensen met matig overgewicht hebben een verhoogde kans op hartziekten. De helft van het verhoogde risico is te verklaren door de ongunstige effecten van overgewicht op bloeddruk en cholesterol. Dit blijkt uit een analyse van het RIVM van 21 studies naar overgewicht en hartziekten, die vandaag gepubliceerd wordt in het vakblad Archives of Internal Medicine.

Mensen met matig overgewicht hebben een 30% verhoogde kans op hartziekten. Voor zwaar overgewicht (obesitas) is dit risico 80% verhoogd. Het was al bekend dat mensen met obesitas meer kans hebben om hartziekten te krijgen en dat overgewicht de bloeddruk en het cholesterolgehalte doet stijgen. Dit zijn op zichzelf al risicofactoren voor hartziekten. Op basis van verzamelde gegevens van ruim 300.000 mensen toont het RIVM onderzoek nu duidelijk aan dat ook matig overgewicht meer kans geeft op hartziekten, en dat dit deels losstaat van ongunstige effecten van overgewicht op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. De mate van overgewicht wordt bepaald door de Body Mass Index*.Oorzaken


Overgewicht kan op verschillende andere manieren leiden tot coronaire hartziekten, zoals een hartinfarct of angina pectoris (pijn op de borst). Het kan voor type 2 diabetes zorgen, een aandoening die ook hartziekten kan veroorzaken. Bovendien zou het kunnen dat vetweefsel stoffen afgeeft die de bloedstolling versnellen en daarbij een soort ontstekingsreactie veroorzaken.Meer aandacht voor preventie


Het risico bij matig overgewicht, absoluut gezien per persoon, lijkt mee te vallen. Toch is te verwachten dat door het grote aantal mensen met overgewicht, er in de toekomst steeds meer patiƫnten met hartziekten zullen zijn. Dit betekent dat meer aandacht nodig is voor preventie en behandeling van overgewicht in de gezondheidszorg en dat niet volstaan kan worden met (medicamenteuze) behandeling van hoge bloeddruk of cholesterolgehalte. Vorig jaar overleden in Nederland bijna 12.500 mensen aan coronaire hartziekten.

*De Body Mass Index (BMI) is het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat. Een BMI van 25 – 30 staat voor matig overgewicht, een BMI van boven de 30 voor zwaar overgewicht (obesitas).

Bron: RIVM
Leave a Comment