Op reis met Kerst de nieuwe trend

Kiest u voor Kerst in Keulen of Oud en Nieuw in Beijing? Wie naar het aanbod aan Kerstreizen kijkt, vraagt zich af of er nog iemand thuis geniet van kerstboom, kaarsen en open haard. Maar er blijkt veel moois te ontdekken tijdens de donkere decemberdagen.

Een bezoek aan een vakantiewijzer met kerstreizen leert dat er grofweg vijf typen zijn:

– kerstreizen in Nederland met de nadruk op de kerstsfeer: veel muzikale optredens en een beperkt excursieprogramma

– kerstreizen naar Duitsland en landen rondom de Middellandse Zee, waarbij de kerstsfeer niet wordt vergeten, maar de nadruk vooral ligt op het excursieprogramma

– kerstreizen naar grote steden, zoals Londen, Berlijn en New York

– kerstreizen waarbij muziek centraal staat, zoals een reis naar Leipzig en Dresden met een uitvoering van het Gewandhausorkest o.l.v. Ricardo Chailly als hoogtepunt.

De prijzen lopen uiteen van 295 Euro voor een vijfdaagse kerstreis naar Thüringen tot 2350 Euro voor “Kerstsfeer in New York”.

Een van mijn persoonlijke favorieten is een kerstreis naar Toscane. Kerst wordt gevierd in het middeleeuwse stadje Abbadia San Salvatore. Het is stadje is gelegen op de hellingen van de Monte Amiata. Op Kerstavond vindt het feest “Fiaccole Della Notte di Natale” plaats. Van het feest wordt gezegd dat het al duizend jaar wordt gevierd ter herinnering aan de herders die de Ster van Bethlehem volgden tijdens de nacht van de geboorte van Jezus. Er staan er door het hele stadje staan stalletjes met warme wijn en gepofte kastanjes, zangkoren zingen kerstliederen, in de abdij is er een heel bijzondere mis en ter ere van Kerstmis zijn er grote “kampvuren” in de straten.

Een andere optie die aantrekkelijk oogt, is een kerstreis naar Deurne. Het hotel is van oorsprong een klooster en ziet er erg sfeervol uit. Het ligt midden in de vrije natuur. Op het programma staan een concert in de kapel van het hotel, een optreden met vertellingen en muziek en een wintertocht langs de “smokkelroute”, een prachtige tocht langs de Dommel. Bij deze reis is ook gedacht aan mensen die minder goed ter been zijn: de rollator mag mee.

Leave a Comment