Rendez-vous van de zintuigen

Zintuigelijk genot? Ja, maar niet alle zintuigen zijn zo gecompliceerd en complex als de smaak. Of een wijn koud of warm is, zal iedereen snel en tamelijk nauwkeurig kunnen waarnemen.

Maar of een wijn smaakt en waarnaar hij smaakt, roept over het algemeen steeds dezelfde reactie op: zwijgen, hoewel de beslissing allang door het gehemelte is genomen.

U herkent het vast: u drinkt graag wijn, houdt van een lekker wijntje en hebt uw voorkeur voor bepaalde rode en witte wijnen. Maar zodra sommige tijdgenoten van wal steken, bent u met stomheid geslagen. Begrippen als ‘betoverend bouquet’, ‘typische aroma’s’ en ‘afdronk’ komen langs en er volgt een betoog in een onbegrijpelijke vocabulaire. Kunt u zelf daarentegen de verschillende aroma’s en geuren moeilijk onderbrengen en beschrijven, kunt u niet zo goed bepalen wat u eigenlijk ruikt of proeft? Maakt u zich geen zorgen, zo vergaat het de meesten.

Wijnproeven is eigenlijk niet zo moeilijk. De meeste in wijn voorkomende aroma’s, geuren en smaken kennen we allemaal. Ons aromafundus bestaat al bij onze geboorte en dagelijks komen we de meest uiteenlopende aroma’s in de meest uiteenlopende geurintensiteiten tegen. Vanaf het begin van ons leven worden al deze waargenomen geuren in ons herinneringsvermogen opgeslagen: een schat die we moeten ontdekken.

Om de geur- en aromastoffen van een wijn te herkenen en in onze herineringen op te roepen, hebben we geduld nodig, wat absoluut ook een aangename kant heeft. Want ook hiervoor geldt dat oefening kunst baart. Dat betekent: proeven en nog eens proeven. Natuurlijk met mate en verstand.

Door herhaaldelijke smaakindrukken en smaakervaringen zult u in de loop van de tijd de verschillen spelenderwijs herkennen. Wijn zal dan niet meer een gecompliceerde drank zijn, maar in vele nuances zijn verscheidenheid tonen. Geen andere drank is wat betreft de smaak zo veelzijdig en uit zoveel componenten opgebouwd als wijn. Niet alle componenten zult u meteen ontdekken en proeven, sommige verschuilen zich, andere zijn vluchtig of komen pas na bepaalde tijd tevoorschijn. Wijn blijft dan ook spannend. De eerste stap naar kennis over wijn is een zoektocht naar aroma’s. En die leidt ons naar de zintuigen.

Wordt vervolgd.

Geschreven door muziekeddyLeave a Comment