Riesling Co – World Tour 2008

Na Kopenhagen, Toronto, Calgary, Vancouver, San Franciso, Chicago, New York, Seoul en Tokyo was de ‘World Tour 2008′ van de Duitse wijnwereld te gast in Amsterdam. Maandag, 15 september bood de hoofdstedelijke ArenA onderdak aan een tachtigtal Duitse wijnproducenten. De grasmat was nog warm van de voetbalmatch Ajax-Roda JC, van de dag ervoor. Het immense scorebord vermeldde: Riesling & Co, Weltklasse !

Duitsland behoort tot de klassieke wijnlanden in Europa en kan bogen op een rijke historie, eigen vinificatietradities en dankzij z’n noordelijke ligging en het daarmee samenhangende, relatieve, koele klimaat, op een geheel eigen type wijn. Duitsland is en blijft een echt Rieslingland, maar ook andere druivenrassen, zoals bijvoorbeeld Weißburgunder, Grauburgunder, Blauer Spätburgunder en Dornfelder worden in steeds grotere getale aangeplant.

Het gaat eigenlijk best wel goed met de Duitse wijnbouw in het algemeen, zowel nationaal als internationaal. Niet in de laatste plaats zijn het de Duitsers zelf, welke in grote getale overtuigd zijn van de kwaliteit en klasse van ‘Wein aus Deutschland’. Bovendien vindt Duitse wijn steeds meer zijn weg naar landen ‘all over the world’, getuige de stijgende exportcijfers.

Duitse wijnen hebben de prettige bijkomstigheid dat deze breed inzetbaar zijn, van aangename, frisse, lichte doordrinkwijnen tot uitstekende partners in gastronomisch perspectief. Van aperitief tot perfecte maaltijdbegeleider, van smakelijke terraswijn tot unieke dessertwijn.

Meer dan 500 verschillende Duitse wijnen, in al zijn veelzijdige facetten, stonden maandag, 15 september, op de vele proeftafels, opgesteld langs de grasmat van de ArenA. Bijna alle van de dertien wijnbouwgebieden waren vertegenwoordigd, middels een of meer afgevaardigden, waarbij het gebied Mosel het overgrote deel voor zijn rekening nam.

Het merendeel van de op tafel staande witte wijnen waren Rieslings, de meest aangeplante druif in Duitsland, gevolgd door Weißburgunder en Grauburgunder. Gelukkig bleek ook ‘good old’ Silvaner nog niet van het toneel te zijn verdwenen, integendeel. Behalve van de traditioneel Duitse rassen, was er ook wijn te proeven van autochtone rassen, zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay, met vaak opmerkelijke resultaten.

Wat rood betreft domineerde de Blauer Spätburgunder en in tweede instantie Dornfelder, op afstand gevolgd door een gering aandeel Portugieser en Schwarzriesling (=Pinot Meunier). Opmerkelijk was de 2006 Schwarzriesling Edition -S- Trocken van Weingut Jean Buscher uit Rheinhessen. Donker fruit, kruidig, geconcentreerd, harmonieus met zijdezachte tannine en een meer dan middellange afdronk.

Eveneens uit Rheinhessen is Weingut ‘De Heck’ afkomstig. Verrassend was hun AMICVS VINI Trocken uit 2006, een diep, donkerrode wijn gemaakt uit Acolon druiven.

Acolon, een kruising tussen de Dornfelder en Lemberger, is een vroegrijpend Duits druivenras, en pas sinds 2002 officieel erkend. Kenmerkend is zijn intense, donkere kleur en milde tannine. Door gebruik te maken van een gering rendement en houtrijping op barrique, manifesteerde deze AMICVS VINI (Dexheimer Doctor) zich als een volwaardige concurrent van menige Blauer Spätburgunder en Dornfelder.

De absolute top tijdens de ‘Riesling & Co. World Tour 2008′ was, naar mening van Wijnerij, weggelegd voor:

Weingut Markus Molitor – 2007 Riesling Trocken Alte Reben

Jörg Thanisch – 2007 Riesling Spätlese Trocken Lieserer Niederberg Helden ‘Scharz’

Wagner Stempel – 2007 Siefersheimer Riesling Trocken ‘Vom Porphyr’ en 2007 Heerkretz Riesling Großes Gewächs.

Wat rode wijn betreft is Jean Stodden uit Rech aan de Ahr de absolute nummer één voor Wijnerij. In de ArenA waren het een drietal wijnen uit de wijngaard Recher Herrenberg van de jaargang 2006, welke een uitstekende indruk achterlieten (Pinot Noir, Frühburgunder en Pinot Noir Großes Gewächs). Zie ook Ahrwein Erlebnis van Proefclub Limburg.

Ook niet onvermeld mag de oudste Duitse Winzergenossenschaft uit Mayschoß-Altenahr blijven. De door de Jungwinzer gemaakte 2005 Pinot Noir Trocken Edition J, een complexe Ahrwijn met een Franse inslag, is en blijft chique, elegant en verfijnd. Zie ook: Je bent jong en je wilt wat !

Voor diegene die Riesling & Co. In Amsterdam hebben gemist, kunnen van 17 tot 20 oktober nog terecht tijdens de tiende editie van Megavino in Brussel.

Ed

Leave a Comment