Salmone affumicato e spaghetti oftewel Gerookte zalm met pasta

Eten is belangrijk in Italië. Het geheim van de klassieke Italiaanse keuken kenmerkt zich door eenvoud in combinatie met puurheid van de ingrediënten, waarbij heerlijke geuren en een subtiel smaakpallet de boventoon voeren. Onderstaand het recept van een smaakvol Italiaans gerecht, waarbij in alle eenvoud de verfijning schuilt. Kortom, eerlijk is heerlijk !

‘Salmone affumicato e spaghetti’ of in eenvoudig Nederlands ‘gerookte zalm met spaghetti’ kan zowel als voorgerecht, tussengerecht of als hoofdgerecht worden geserveerd. Bij gebruik als hoofdgerecht dient de hoeveelheid van de ingrediënten te worden verdubbeld.


Ingrediënten

(voor vier personen):

200 gram gerookte zalm

300 gram (verse) spaghetti

2 deciliter verse room

1 sjalotje

30 gram roomboter

1 eetlepel olijfolie

versgemalen peper

snufje zout


Bereiding

:

Verdeel de gerookte zalm in twee gelijke porties.

Snij een gedeelte van de zalm in kleine stukjes.

Snij het andere gedeelte in kleine reepjes.

Pel het sjalotje en hak dit fijn.

Verhit de boter in een pan en fruit het gehakte sjalotje.

Voeg de room toe, samen met de stukjes zalm.

Laat het mengsel op een laag pitje (± 2 min) doorwarmen.

Voeg versgemalen peper toe naar smaak.

Pureer vervolgens de emulsie met een staafmixer.

Breng ruim water aan de kook (± 1,50 liter).

Voeg de olijfolie toe en zout naar smaak.

Kook de spaghetti beetgaar (al dente).

Giet de spaghetti af en leg deze in een verwarmde schaal.

Leg de reepjes gerookte zalm op de spaghetti.

Giet de warme saus over de spaghetti met zalm.

Meng het geheel voorzichtig met twee lepels.

Verdeel het pastagerecht over de borden.

Dien het gerecht op in combinatie met verse Ciabatta of krakend stokbrood. Serveer er een frisse salade bij, indien ‘Salmone affumicato e spaghetti’ als hoofdgerecht wordt gegeten.

Variaties op dit smakelijk gerecht zijn eveneens mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld tagliatelle of farfalle in plaats van spaghetti of vervang de room door crème fraîche.

Een mogelijke wijnkeuze bij dit gerecht is een houtgerijpte Chardonnay van Italiaanse komaf, uit Sicilië bijvoorbeeld, of een frisse, elegante Pinot Grigio, eveneens uit ‘bella Italia’.

Buon appetito !

Ed



















































































Leave a Comment