Snel boeken of wachten op een lagere prijs

Nu de nieuwe reisprogramma’s weer op de markt zijn, staan veel mensen voor een lastige keuze: nu al boeken of wachten op een last minute aanbieding? De voor- en nadelen van vroeg boeken zijn afhankelijk van het type reis dat u maakt en de periode waarin u op vakantie wilt gaan. Maar als u in het voorjaar een georganiseerde reis wilt maken, kunt u het beste zo snel mogelijk reserveren.


Rond- en excursiereizenHet advies voor rond- en excursiereizen is: zo snel mogelijk boeken, zeker als u speciale wensen heeft. Een goede selectie met reizen van betrouwbare aanbieders is te vinden via een aantal serviceorganisaties, verzameld op www.vakantiewijzers.nl Eenpersoonskamers zijn vaak beperkt beschikbaar en snel volgeboekt. Reisorganisaties die reizen voor speciale doelgroepen aanbieden (zoals seniorenreizen of reizen voor mensen die minder goed ter been zijn), hebben vaak bestemmingen met “vaste klanten”. Deze reizen worden maar een of twee keer per jaar georganiseerd en zijn dan binnen enkele weken volgeboekt. Ook reizen naar Scandinavië, de Waddeneilanden en Italië lopen meestal heel hard.

Een ander argument om rondreizen en excursiereizen vroeg te boeken, is dat de reisorganisaties op basis van het aantal inschrijvingen besluiten de reis al dan niet door te laten gaan. Dus als vakantiegangers te lang wachten, wordt de reis ten onrechte afgeblazen. Vervelend als u zich al op de reis had verheugd en erg onprettig voor degenen die al hebben geboekt. Rond- en excursiereizen gaan zelden “in de aanbieding”.


Reizen naar een vaste standplaats

Als u in het hoogseizoen of een van de schoolvakanties op reis wilt, dan is vroeg boeken altijd aan te bevelen. Voor de zomervakantie zijn bijvoorbeeld de meeste grotere en gunstig gelegen appartementen nu al volgeboekt. De keuze neemt in een hoog tempo af. Buiten deze perioden kunt u natuurlijk afwachten of u vlak voor u op reis wilt misschien een last minute aanbieding vindt. U moet dan wel flexibel zijn in uw keuze. Als u zekerheid wilt hebben, is ook in dit geval tijdig reserveren aan te raden.Losse vluchten

Wanneer u een losse (lijn)vlucht wilt maken, dan zijn er twee momenten dat u voordelig uit kan zijn: lang van te voren en enkele weken voor vertrek. Om vroeg boeken te stimuleren zijn de tarieven bij veel luchtvaartmaatschappijen lager als u minstens een half jaar van te voren reserveert. Daarna stijgen de prijzen tot een maximum tarief. Wanneer u een verre reis maakt, dan kan dat per week wel 50 € per persoon schelen. Kort voor de vertrekdatum komt er soms weer een beperkt aantal plaatsen tegen een lagere prijs beschikbaar.

Het tariefbeleid verschilt per luchtvaartmaatschappij. Daarom is het niet mogelijk aan te geven wat exact het beste boekingsmoment is. Wachten op een lagere prijs is alleen aan te raden als u flexibel bent. Wanneer u op een specifieke datum ergens moet zijn, verdient vroeg boeken altijd de voorkeur.

Tips? Reacties? Van harte welkom!Leave a Comment