Spam beperken U kunt het zelf

Uiteraard heeft u al een spamfilter geïnstalleerd. Toch wilt u uzelf en de uwen zoveel mogelijk beschermen. Hoe doet u dat?


Op Internet


Als u een mailadres invult op website of online formulier bestaat het gevaar altijd dat de eigenaar van de website er misbruik van maakt en uw mailadres gebruikt voor spam doeleinden. Wees daarom voorzichtig met het opgeven van uw mailadres. En als u het doet, maak dan gebruik van een apart adres.


Apart mailadres


Het is erg handig om een apart mailadres aan te maken voor nieuwsbrieven, websiteformulieren, nieuwsgroepen enz. In uw mailprogramma als Outlook Express of Thunderbird, kunt u deze dan in een aparte mailbox aan laten komen. Zo kunt u op een rustig moment doorkijken welke berichten wel of niet voor u van belang zijn. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een Hotmail- of Gmail mailadres aanmaken.


Eenmaal in de mailbox


Uitschrijven


In spam-nieuwsbrieven staat vaak ergens onderaan de pagina de tekst ‘unsubscribe’. Daarmee kunt u zich uitschrijven van de nieuwsbrief. Helaas heeft dat niet altijd het gewenste resultaat: Men kan door uw uitschrijving namelijk zien dat uw adres actief is. En als men echt kwaadwillend is, kuan men dat zien als een mogelijkheid u juist nog meer rommel toe te sturen. Dus berichten van onbekende afzenders kunt u beter in het spamfilter opnemen en er verder niets mee doen. Maar bij berichten van bekende websites, bv van een krant waar u ooit wat invulde of van een online winkel die u wel kent, kunt u zich gewoon veilig uitschrijven.


Berichten doorsturen


Mensen sturen elkaar regelmatig grappige en serieuze zaken door. U doet dat vast ook weleens. Dan klikt u op een aantal adressen in uw adresboek en verstuurt de mail in een klap naar allemaal. Maar ook dan kunnen deze adressen door kwaadwillenden worden opgevangen en voor vervelende doeleinden gebruikt worden. Tenzij u ze beschermt en dat kan door de adressen niet in het Aan of CC veld , maar in het BCC

*

veld te zetten. U beschermt daarmee de adressen van de mensen die u lief zijn.


Nieuwsgroepen


Begeeft u zich in nieuwsgroepen,gebruik dan ook uw aparte account.Uw mailadres kan ook via nieuwsgroepen opgevist worden.


*

Outlook Express:

Maak in Outlook Express een nieuw mailtje. Klik in dit nieuwe mailtje op het tabblad beeld en kies voor alle koppen. U zult nu zien dat er een nieuw veld is bijgekomen in uw mailtje. Dit is het BCC-veld.

In Thunderbird:

Maak een nieuw mailtje en klik in dat mailtje op het vakje Aan: U ziet dan vanzelf de CC en BCC mogelijkheid verschijnen.

Leave a Comment