StemWijzer goes for President

Vanaf twee januari is de enige echte StemWijzer weer online. Deze keer niet voor de Nederlandse verkiezingen, maar voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In opdracht van en in samenwerking met de actualiteitenrubriek EénVandaag heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) een speciale StemWijzer USA ontwikkeld.

Aan de hand van 25 stellingen over belangrijke verkiezingsthema’s als de oorlog in Irak, belastingen, homohuwelijk, abortus en vuurwapenbezit, laat de StemWijzer USA zien met welke presidentskandidaat, Republikein of Democraat, u de meeste overeenstemming heeft.

Daarnaast heeft de StemWijzer USA, in tegenstelling tot een vergelijkbare test die deze week verscheen, een duidelijke educatieve functie. Zo krijgt de gebruiker een goed beeld van de onderwerpen waar het bij de presidentsverkiezingen om gaat en wordt op een toegankelijke manier informatie gegegeven over de standpunten van de belangrijkste kandidaten.

Op 4 november van dit jaar kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president. EénVandaag zal hier regelmatig ruime aandacht aan besteden, onder meer via de speciale website http://usa.eenvandaag.nl . De StemWijzer, Nederlands populairste internetsite in verkiezingstijd, is daarbij van grote waarde.

Deze maand gaat de verkiezingscampagne goed van start met op 3 januari de voorverkiezingen in Iowa, later in de maand gevolgd door New Hampshire. In de StemWijzer USA zijn de acht kandidaten opgenomen die volgens gezaghebbende peilingen op meer dan tien procent van de kiezers kunnen rekenen. Aan Republikeinse kant zijn dit Rudy Giuliani, John McCain, Fred Thompson, Mitt Romney en Mike Huckabee. Bij de Democraten zijn Hillary Clinton, Barack Obama en John Edwards de meest serieuze kandidaten.

Niet alleen kunnen alle Nederlanders die geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse politiek gebruik maken van de StemWijzer USA. Voor Amerikanen in Nederland en in feite voor alle Engelstaligen is een vertaalde versie beschikbaar, www.VoteMatchUSA.org . Alle StemWijzers zijn te vinden op http://usa.eenvandaag.nl en www.stemwijzer.nl .

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn een afvalrace. Zodra duidelijk is wie de overgebleven kandidaten zijn, wordt een speciaal aangepaste versie van de StemWijzer USA online gebracht. Dit is op zijn laatst eind augustus, na de Democratische en Republikeinse partijconventies.

Leave a Comment