Taboedoorbrekend boek De worsteling van een Marokkaan in Nederlan

Abkader Chrifi beschrijft in Strijd van een vreemde hoe hij als jongetje van elf vanuit Marokko naar Nederland kwam. Van de beste leerling werd hij opeens de slechtste en hij voelde de vernedering. Hij paste zich onvoorwaardelijk aan en werd toch niet geaccepteerd.

Verbannen door zijn eigen gemeenschap vanwege zijn te westerse opvattingen en afgewezen door de Nederlandse maatschappij vanwege zijn afkomst, kwam hij in een neerwaartse spiraal terecht en zocht zijn toevlucht in de wereld van harddrugs en criminaliteit. Na de zoveelste vernederende ervaring nam hij het besluit om terug te vechten en van zijn heroïneverslaving af te komen. Het lukte hem, maar het ging niet vanzelf. De tegenwerking en het onbegrip van de Nederlandse samenleving en de uiterst moeizame strijd die hij moest leveren weet hij in dit meeslepende boek treffend te beschrijven.

Strijd van een vreemde is een aangrijpend verhaal dat niet op zichzelf staat: de ervaringen van de auteur zijn die van vele allochtonen in Nederland. Het is taboedoorbrekend omdat er, ongebruikelijk voor mensen met een o.a. islamitische achtergrond, openlijk over emoties gesproken wordt.

Chrifi kent de problematiek van allochtonen uit eigen ervaring en draagt nu, als trendsetter, ideeën aan voor een structurele verbetering daarvan. Met zijn boek nuanceert hij de negatieve beeldvorming en wijst hij mensen tegelijk op hun eigen verantwoordelijkheid. Zijn inzet is om een maatschappelijke binding te scheppen voor een vreedzame samenleving.

De auteur

Abkader Chrifi is directeur van het empowerment-bureau Le-Succès B.V. en de man achter de campagne Trendy Maroc Star, waarbij op allerlei manieren gewerkt wordt aan een positiever (zelf)beeld van Marokkanen in Nederland. Chrifi geeft trainingen aan professionals van uiteenlopende maatschappelijke organisaties en is een veelgevraagd spreker. Eerder schreef hij Het succes ligt op straat.

Titel: Strijd van een vreemde

Ondertitel: Van drugsverslaafde tot succesvol trendsetter

Auteur: Abkader Chrifi

Paperback, 240 pagina’s

ISBN 90 215 3376 6Leave a Comment