Test uw taalkennis met Dialang

Er wordt veel gereisd door ons 50plussers. En zo goed en zo kwaad als het gaat maken we ons verstaanbaar met onze middelbare schoolkennis, lang, lang geleden opgedaan. Maar hoe goed is onze talenkennis eigenlijk? U kunt het testen met een gratis te downloaden programma!

Welke talen kunt u testen? Met het programma Dialang kunt u uw niveau testen van 14 Europese talen: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Iers, IJslands, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Een scala aan belangrijke instituten heeft al enige jaren geleden, met steun van de Europese Commissie, deze toetsen ontwikkeld. Leidraad vormde het Europese Raamwerk, dat 6 niveaus heeft beschreven voor wat betreft de kennis van een taal..


Hoe werkt de installatie?


Ga naar de site www.dialang.org. Kies de taal waarin u de uitleg wil. Klik vervolgens op download. Na het downloaden verschijnt er een snelkoppeling op uw bureaublad. Als u dubbelklikt op de snelkoppeling start het programma.


Hoe werkt de test?


Bij het starten van het programma kunt u kiezen in welke taal u instructies wil, en vervolgens wordt uitgelegd hoe het werkt. Het verdient aanbeveling deze instructies goed te lezen. Kies de taal die u wilt testen, en de vaardigheid: luisteren, schrijven, lezen, taalstructuren of woordenschat. Als u kiest voor luisteren, zorg dan dat uw geluid in orde is. Zoals u in de uitleg hebt kunnen lezen krijgt u eerst een globale plaatsingstoets; daarna moet u zelf een inschatting doen van uw niveau. Dit alles om ervoor te zorgen dat uw toets past bij uw niveau. Pas daarna begint de echte toets. De vragen zijn van allerlei aard: multiple choice, invulvragen, enzovoort.


Neem de tijd!


De lengte van de toetsen kan variƫren, maar zorg dat u minstens een half uur rustig kunt werken. Het maakt niet uit hoe lang u over de toets doet. De resultaten De ervaring heeft geleerd dat de test vooral interessant is voor testpersonen die al wat jaartjes met een taal bezig zijn (geweest). De uitslag wordt gegeven in de Europese taalniveaus.


Wilt u daar meer over weten?


Graag zal ik in een volgend artikel daar verder op in gaan, en u laten kennismaken met een interactieve site waar u meer informatie kan vinden over deze niveaus.

Inge van der Storm































Leave a Comment