TSJECHIE EEN WANDELPARADIJS

Ons nog afvragend of we deze zomer met de caravan naar het zuiden zouden afreizen, koersten we toch onderweg naar het oosten, naar Tsjechië. Door kennissen waren we getipt over een prachtig natuurgebied, de rotssteden van Adrspach en Teplice, dat ten oosten van het Reuzengebergte ligt.

Ons nog afvragend of we deze zomer met de caravan naar het zuiden zouden afreizen, koersten we toch onderweg naar het oosten, naar Tsjechië. Door kennissen waren we getipt over een prachtig natuurgebied, de rotssteden van

Adrspach en Teplice, dat ten oosten van het Reuzengebergte ligt.


Camping







We hadden ons kampement gemaakt op camping Aktief, waar de eigenaren Bert en Mien, alles uit de kast halen om het hun gasten naar de zin te maken. Er is prachtige sanitair, een goede informatiemap, een excursieprogramma. De rondscharrelende kippen en de paarden van de buren, geven een gevoel van op een boerderij te zijn. Het is een kleine SVR-camping met ongeveer 20 plekken in het dorp Vernerovice, 10 km van Broumov. Door het niveauverschil heeft iedereen een prachtig uitzicht op de landerijen, beboste hellingen en de wat afbladderende St. Michaelskerk met zijn eigenaardige vorm. We zagen meteen 2 jonge torenvalken rond de rode torenspits fladderen. De speciale sfeer trekt kennelijk bijzondere mensen aan. Tijdens ons verblijf hier, troffen we gasten aan, zoals een filosoof, een beeldhouwer, een fotografe, muzikant, dirigenten en een schrijver van krimi’s. De gesprekken tijdens de wekelijkse BBQ waren inspirerend.



Wandelen en fietsen



De vele Nederlandstalige beschreven fiets- en wandelroutes liggen uitnodigend te wachten om er op uit te trekken. Vanaf de camping, die gelegen is aan de rode wandelroute naar Broumov, kun je genieten van het spannende landschap, de veelkleurigheid aan bloemen, de vriendelijke mensen.Wij besloten om een wandeldag, steeds af te wisselen met een fietsdag of een cultuurdag. Al snel merkten we dat ons geplande verblijf te kort zou zijn en besloten te verlengen. Uiteindelijk tot 3 weken. Tijdens een van de tochten ontmoetten we

“de man met de doos!”

Deze wandelaar had een kistje met een riem om zijn nek hangen en in het kistje zaten verf en penselen. Hij doet niets anders dan de wandelroutes aflopen en de markeringen onderhouden. We vroegen ons af waar je kunt solliciteren voor zo’n prachtige baan. Voor het maken van een fietstocht moet je wel beschikken over wat meer versnellingen dan de gangbare 5, waar je in Nederland best mee weg kunt komen. Een fiets met 21 versnellingen is geen overbodige luxe.



Vermoeide ogen



Onze eerste wandeldag ging naar de bedevaartskerk en de Mariabron, een paar kilometer buiten het dorp. In het dorpswinkeltje dat om de hoek ligt, kochten we wat frisdrank. Dat de Tsjechen jaarlijks gemiddeld 150 liter bier de man en de vrouw drinken is hier goed te zien. Er staat een imposante hoeveelheid kratten pils klaar voor zo’n klein plaatsje. Niet alleen van de regionale brouwers OPAT en PRIMATOR, maar ook van het landelijk bekende Staropramen en Pilsner Urquell. Langs de gemarkeerde route staat een pestzuil in een privé achtertuintje. Zoals we later op de begraafplaats van Broumov ontdekten, moet de pest hier in de 16e en 17e eeuw verschrikkelijk hebben huisgehouden. In een paar jaar stierven er duizenden mensen. Uit dankbaarheid dat de plaag voorbij was hebben de dorpelingen in 1767 dit zuiltje neergezet. Door de graanvelden liepen we verder naar het kerkje in het bos. Een paar Nederlandse musici hebben deze in de afgelopen jaren gerestaureerd en er een muziekstudio gemaakt. Uit de Mariabron sijpelt wat water. Ooit kreeg een vermoeide, bijna blinde prinses hier haar gezichtsvermogen terug toen ze zich met het bronwater waste, vertelt de legende. Natuurlijk deppen we ook onze ogen met dit water, je weet maar nooit.De terugweg loopt door het bos. We kwamen een echtpaar uit Műnchen tegen, op zoek naar de man zijn roots. Al zijn voorouders woonden eeuwenlang in Broumov, of Braunau, zoals het toen heette. Ze waren gekomen om hun graven te bezoeken. Na de oorlog werden Sudetenduitsers het land uitgezet. Al hun bezittingen waren ze kwijt. Terug in het dorp maakten we kennis met Joseph Bitner, een Sudetenduitser die na de oorlog mocht blijven omdat zijn vrouw een Tsjechische was. Deze 2 ontmoetingen maakten ons nieuwsgierig naar deze voor ons onbekende geschiedenis. Een deportatie van 3,5 miljoen mensen midden in Europa en nog maar kort geleden.



Siberië



Een immense brand legde in 1824 deels de tot dan onder een ondoordringbaar woud verborgen zandsteenformaties bij


Teplice nad Metuji


en


Adrspach


bloot. Alleen de plaatselijke bevolking wist ervan. Die gebruikten de kloven en ravijnen eeuwenlang als schuilplaats als er gevaar dreigde. We ontdekten een plaquette die vertelt dat Goethe, hier op bezoek, net zo onder de indruk was als wij waren. Gaandeweg wordt het 6,5 km lange gemarkeerde pad steeds smaller. Tot het aan de voet van de tientallen meters hoge wanden tenslotte maar een meter breed is. Daglicht dringt er nauwelijks door. De sneeuw blijft er soms tot in de zomer liggen, geen wonder dat er een stuk Siberië heet.Een tweede route liepen we later nog door de zandsteenrotsen. Deze gemarkeerde route loopt van Teplice naar Adrspach en brengt je in een soort Maarten Toonder sfeer. We doorkruisten een groot moeras via loopplanken, wrongen ons door nauwe kloven en we tarten onze spieren met de vele klimpartijen en afdalingen om uiteindelijk bij een glashelder blauw meer uit te komen. Dit bleek een oude zandsteengroeve te zijn.



Klooster



Pronkstuk in


Broumov


is het barokke Benedictijner klooster met zijn bibliotheek van onschatbare waarde en de fascinerende kopie van de lijkwade van Turijn. Eeuwenlang zat deze verstopt achter wat stucwerk, maar werd bij de laatste restauratie ontdekt en is nu tentoongesteld. In het stadje staat ook de oudste houten kerk in Midden-Europa. De donkerbruine houten kerk heeft prachtige wandschilderingen en dateert uit 1450. Bijzonder zijn ook de houten panelen aan de buitenzijde van de kerk. Het is een soort openbaar geschiedenisboek. Zij vertellen o.a. over de diverse pest epidemieën die de stad troffen. Op de begraafplaats liggen de graven met Duitse namen rond de kapel, op het nieuwe gedeelte vinden we de graven met Tsjechische namen. Als afsluiting van onze vakantie trakteerden we onszelf op een terras aan het prachtige plein op een echt Tsjechisch glas bier. We hadden er absoluut geen spijt van dat onze koers dit jaar oostwaarts was. We hebben het gevoel dat er de komende jaren nog veel ontdekkingen te doen zijn in deze richting.

Informatie Algemene






informatie over Tsjechie www.czechtourism.com

Informatiecentrum Broumov www.broumov.net , informatie en foto’s over de rotssteden Adrspach en Teplice http://www.skalyadrspach.cz, Camping www.aktief.cz en SVR kleine campings o.a. in Tsjechie www.svr.nl Geschreven door Ineke Mulder, foto’s gemaakt door Theo Mulder uit Bovenkarspel www.orion.nl























Leave a Comment