VAN OUDE MENSCHEN De derde leeftijd en de letteren

Vitaal, wijs, ervaren VERSUS krakkemikkig, dementerend en conservatief. Er is geen thema waar zo uiteenlopend over wordt gesproken als over ouderdom. Het begrip de derde leeftijd valt ook steeds vaker. Daarmee wordt de groep mensen getypeerd vanaf 60 jaar die nog wat van het leven te verwachten heeft. Immers, de kinderen zijn de deur uit, we werken niet meer, tijd te over. Blijft de vraag: hoe is het nu echt om anno 2008 oud te zijn? Wat zeggen romanciers, dichter, essayisten, ervaringsdeskundigen, specialisten en al die anderen erover?

U komt het te weten tijdens de Boekenweek, die dit jaar het motto VAN OUDE MENSCHEN… De

derde leeftijd en de letteren

, heeft.*

U kunt uw hart ophalen! Vele uitgaven verschijnen speciaal naar aanleiding van dit thema, of oudere boeken worden opnieuw onder de aandacht gebracht. Zo schreef Renate Dorrestein speciaal over dit thema het Boekenweekessay. Scherp én geestig analyseert zij feilloos hoe wij tegenwoordig oud worden.

Het Boekenweekgeschenk

De pianoman

van Bernlef kent een recordoplage van 960.000 exemplaren. Dit is een stijging van 5,5% ten opzichte van vorig jaar. Renate Dorrestein schreef het Boekenweekessay

Laat me niet alleen

dat in een oplage van 76.000 vanaf 12 maart in de boekhandel ligt. Beide auteurs zullen tijdens de Boekenweek op tournee gaan door het land voor lezingen en signeersessies.

Zondag 16 maart rijden er twee NS-treinen met jazzmusici door het land. Bernlef is gastprogrammeur van dit programma, dat met een concert op het Station Bijlmer in Amsterdam wordt afgesloten. Die dag geldt het Boekenweekgeschenk

De pianoman

als gratis vervoersbewijs in de trein.

De Boekenweek wordt dinsdagavond 11 maart geopend met ‘Het Eeuwig Jong Boekenbal’. De Vlaamse auteur Tom Lanoye verzorgt het openingsprogramma.


Leave a Comment