Verborgen Frankrijk, een zoektocht naar geheime geschiedenis

In 2009 is het 800 jaar geleden dat zich in de Languedoc een van de meest dramatische episoden uit de Europese geschiedenis ontvouwde: de bloedige onderdrukking van de Katharen door de kerk. Lees er alles over (en meer) in Verborgen Frankrijk, een zoektocht naar geheime geschiedenis van David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot (Dominicus thema gids).


Verborgen Frankrijk neemt je mee op reis zowel door de tijd als door de ruimte. Ga mee terug naar het begin van onze jaartelling. De tijd waarin Jezus de hermetische leer van de Egyptenaar Hermes Trismegistus verkondigde. Zijn levensgezellin Maria Magdalena speelde een belangrijke rol in deze gnostische beweging. Word er getuige van hoe de geheime boodschap van Jezus 1000 jaar begraven lag onder de ruïnes van Jeruzalem.

Reis mee met de Franse kruisvaarders naar Jeruzalem in een poging de geheime leer terug te vinden. Aanschouw de opkomst en de val van de geheimzinnige Tempeliers. Ontdek de tragische geschiedenis van de Katharen die in Zuid-Frankrijk diepe sporen heeft nagelaten. Zie hoe de hermetische traditie van de Tempeliers wordt vereeuwigd in de Franse kathedralen door hun erfgenamen, de Vrijmetselaars. Leer de geheime symbolen van kathedralen zelf ontcijferen. Trek ten strijde met Jeanne D’Arc en ontrafel het mysterie van Rennes-le-Château.

Verborgen Frankrijk beschrijft hoe al deze verhalen met elkaar verbonden zijn. Het is een toegankelijk cultureel-historisch naslagwerk, een deels speculatief geschiedenisboek en een reisgids met beknopte rondleidingen en prachtige foto’s. Het boek voert langs bekende mystieke locaties in Frankrijk zoals Vézelay, Avignon, Carcassonne, Chartres, Parijs en nog veel meer. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in esoterie. Beleef Frankrijk op een manier zoals je het nooit eerder hebt beleefd!

Recensie van NBD|Biblion:


Sinds de Da Vinci Code is het populair om kerkelijke symbolen te

interpreteren, overal pauselijke complotten en doofpotten achter te zoeken

en geheime boodschappen te ontcijferen van Jezus en vooral Maria Magdalena.

In deze mooi uitgegeven en aanstekelijk geschreven gids wordt van deze

nieuwsgierige gesteldheid optimaal gebruik gemaakt. In twee grote reizen

door Noord- en Zuid-Frankrijk wordt in bv. Chartres, Avignon en

Carcassonne gezocht naar sporen die de gnostische oorsprong van het

christendom duiden of de esoterische symboliek in de gothische

kathedralen. De gids heeft aldus iets van een spannende speurtocht,

waarbij ook opdrachten aan de lezer passen. Een dergelijk uitgangspunt zou snel kunnen leiden tot een hocus-pocusboek, maar de luchtige aanpak geeft de (speculatieve) gids iets aanstekelijks: ook de sceptische lezer zal

baat hebben bij het kritisch bestuderen van verrassende en onverklaarbare

details in godshuizen of dubieuze episodes uit de kerkgeschiedenis. Met

veel illustraties in kleur: foto’s en afbeeldingen.Leave a Comment