Verhoogd eigen risico zorgverzekering meestal weggegooid geld

Het verhogen van het eigen risico voor de zorgverzekering is in veel gevallen weggegooid geld. De premiebesparing die het per maand oplevert, weegt niet op tegen het extra eigen risico dat er tegenover staat. Als verzekerden onverwachts toch gebruik van de zorg moeten maken, zijn zij vaak veel duurder uit dan wanneer zij het eigen risico niet hadden verhoogd.

Het verplicht eigen risico van 150 euro dat per 1 januari 2008 wordt ingevoerd, zorgt voor een flinke verhoging van de kosten voor de zorgverzekering. Alle verzekeraars bieden een verhoging van dit eigen risico aan tot maximaal 650 euro. Daar staat slechts een maximale premiebesparing tegenover van 300 euro per jaar.

De korting op de premie verschilt per verzekeraar. CZ geeft bij een eigen risico van 450 euro 175 euro korting en De Amersfoortse geeft 90 euro korting. Dat is een verschil van 85 euro. Het kortingsverschil is nog groter bij een eigen risico van 650 euro. Fortis ASR geeft slechts 130 euro korting, Salland verlaagt de premie in dat geval met 300 euro.

Op vergelijkingssite www.independer.nl past ruim 5% van de bezoekers het eigen risico aan. Van de bezoekers die alleen op zoek zijn naar een basisverzekering is dat 8%. De meesten verhogen het eigen risico direct naar het maximum van 650 euro.

Overigens geldt het eigen risico niet voor kosten die worden gemaakt voor de huisarts, de verloskundige en de kraamzorg. Ook tandartskosten voor kinderen tot en met 21 jaar vallen er buiten.Leave a Comment