Verrassend koken en bakken met magere kwark

Magere kwark is het meest onderschatte ingrediënt bij koken en bakken. Denk aan kwark als u lekker wilt eten en op de calorieën let! Er is heel veel mogelijk om te variëren met kwark.

Wie heeft al eens een cake gebakken met magere kwark in plaats van boter of margarine? Probeer het maar eens, sla een willekeurig kookboek open en vervang de boter door kwark. Veel minder calorieën, minder vet, minder cholesterol en net zo lekker.

Crème fraîche is voor lijners zo’n om de smaak en als bindingsmiddel zeer gewaardeerd, maar door zijn hoge calorische waarde gemeden ingrediënt. Opnieuw is magere kwark een prima alternatief. Zeker als het ingrediënt pas aan het einde van de kooktijd hoeft te worden toegevoegd.

Tot slot: van magere kwark kun je een heerlijk dessert maken. Verrassend fris, het vult en het heeft aangenaam weinig calorieën. Koken en bakken met magere kwark als geheim ingrediënt, daar heeft iedereen plezier van.

Wie ideeën wil opdoen treft hieronder drie lekkere recepten met magere kwark aan, waaronder het kwarkdessert. Vooral lekker in de zomer, omdat het zo fris van smaak is.


Cake van magere kwark


Ingrediënten


180 gram magere kwark

180 gram suiker180 gram zelfrijzend bakmeel

2 zakjes vanillesuiker

3 eierensnufje

zout(5 gram)

Variatietip: voeg wat citroenrasp toe aan het beslag


Bereidingswijze


Verwarm de over voor op 140 graden. Meng de suiker, vanillesuiker en het zout met de eieren en klop het beslag romig. Voeg al mixend de kwark toe en daarna het zelfrijzend bakmeel. Zorg dat het beslag lekker luchtig wordt. Vet het bakblik in, bestrooi dit eventueel met een dun laagje paneermeel en stort het beslag in het bakblik. Plaatst het bakblik in het midden van de oven en bak de cake in 60 minuten gaar.


Stoofschotel van vis, aardappelen en snijbonen

Ingrediënten voor 4 personen


Scheutje olijfolie

800 gram aardappelen

600-800 gram visfilet

800 gram snijbonen

paprikapoeder, zout en peper

drie eetlepels magere kwark.


Bereidingswijze


Schil de aardappelen, snij deze in blokjes en kook ze gedurende vijf minuten. Kook de snijbonen bijna gaar in vijftien minuten. Snij de vis in wat grotere stukken. Doe daarna wat olijfolie in een hapjespan, bak de aardappelblokjes daarin nog enkele minuten, voeg de snijbonen en de vis toe, alsmede wat zout, peper en 2 theelepels paprikapoeder. Laat het geheel 20 minuten stoven, totdat de vis gaar is. Roer daarna de mager kwark erdoor heen en laat het nog 3 minuten nagaren. Daarna opdienen en smullen maar. (Het originele recept was met Crème fraîche.)


Dessert van anijskwark

Ingrediënten voor 4 personen


500 gram magere kwark

1 anijsblokje

een paar schepjes suiker.


Bereidingswijze


Doe de kwark in een zeef en laat deze een uur of langer uitlekken. Doe de uitgelekte kwark in een kom en verkruimel het anijsblokje boven de kwark. Voeg naar smaak suiker toe. Goed roeren, eventueel een uur in de koelkast laten staan en nogmaals goed roeren. Daarna lekker opdienen. Kleine portie vult enorm en bevat maar heel weinig calorieën.


Geschreven door Bas Meisters


Leave a Comment