Vorstelijk verwend worden in Leeuwarden bij Hotel Paleis Stadhoud

Het is helemaal niet moeilijk om je voor te stellen hoe men vroeger leefde in dit voormalige paleis. De kamers zijn ruim en hoog, op de gangen is veel marmer en de kolossale trappen kom je eigenlijk alleen af en toe in films tegen. Geweldig! Je “ruikt” als het ware de historie.

Tot 1971 was dit paleis eigendom van de Koninklijke familie. Zou het dus zo zijn dat er in de prachtige kamer waar wij sliepen ook Oranjes hebben geslapen? Is er misschien een prins op zijn knieën gegaan om zijn geliefde ten huwelijk te vragen?

Alle kamers hebben ook “koninklijke” namen. Zoals Anna van Oranje, Willem Frederik en Johan Willem Friso. Wij slapen in de Henriëtte Amalia kamer. Genoemd naar Henriëtte Amalia Maria van Anhalt-Dessau (1666 -1726), een kleindochter van Frederik Hendrik van Oranje.


Het restaurant


Wij hadden een 3-daags Verwenarrangement waar een 3-gangenmenu bij hoorde geboekt. Omdat we het altijd heerlijk vinden om geadviseerd te worden over de wijn namen we er een wijnarrangement bij. Daar hebben we geen spijt van gekregen. Het leverde verrassende combinaties op. Bij de kwartel bijvoorbeeld kregen we een Oostenrijkse witte wijn. De witte wijn bij het hoofdgerecht (een verrukkelijke dorade) was een Bourgogne. Het kostte de obers totaal geen moeite om je alle bijzonderheden over de wijn te vertellen.

Met een heerlijke kop koffie, bonbons en een likeurtje (zo’n 18de eeuws decor vraagt er als het ware om…) sloten we het diner af. We hebben heerlijk gegeten, lekker gedronken en wat waren de obers aardig en deskundig! In één woord geweldig.

Het uitgebreide ontbijt werd geserveerd in de serre. Daar heb je een prachtig uitzicht op de tuin. Helaas regende het toen wij er waren, maar je kunt je voorstellen dat het met warm weer de mooiste plek van Leeuwarden is. Ook nu voelden wij ons weer als vorsten, want wie drinkt er nu ‘s ochtends bij het ontbijt champagne? Wat een verwennerij!


Leeuwarden


Het centrum van Leeuwarden heeft veel te bieden. Prachtige oude panden, gezellige winkelstraten en leuke winkeltjes. Het park De Prinsentuin is een heerlijk wandelpark waar je gezellig koffie kunt drinken. En mocht je vanwege het weer binnen iets willen doen dan is het Fries Museum aan te raden. Wat je zeker niet mag missen is Oldenhove, de scheve toren, voor mijn gevoel meer scheef dan de toren van Pisa.

Unieke museumroute


Wanneer je wat langer in Leeuwarden verblijft, is het ook leuk om iets in de omgeving te gaan doen. In Franeker bijvoorbeeld is het Eise Eisinga Planetarium, het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Deze Eise moet een geduldige en intelligente man zijn geweest, hij bouwde in zijn woonkamer het hele zonnestelsel na. Was hij dan sterrenkundige of dan toch op zijn minst wiskundige? Nee, wolkammer! Zijn werkruimte is net als de rest van het huis bewaard gebleven.

Wij kozen de derde dag voor de “Aldfaers Erf Route” (Fries voor het erfgoed van onze voorvaderen). Deze nostalgische tocht leidt je langs een paar dorpen (o.a. Exmorra en Allingawier) met oude bezienswaardigheden. Alles is zeer de moeite waard. Een arbeidershuisje laat zien hoe de arbeiders in vroeger dagen leefden. Je proeft het verleden van Friesland in grootmoeders winkeltje en in de bakkerij waar de drabbelkoeken nog worden gebakken volgens een eeuwenoud geheim recept. Het kost totaal geen moeite om je het zware werk van de boerin voor te stellen. En wat te denken van de kruidenier die ook een slijterij bezat? Inclusief het antieke drankorgel. Toch was dit niet voldoende om in zijn onderhoud te voorzien, daarom had hij in zijn achterkamer een school. Ben je benieuwd waar de uitdrukkingen “pechvogel”, “in het krijt staan” en “heetgebakerd” vandaan komen? Je komt er op deze tocht achter.


Fletcher Hotel Group


Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof


is onderdeel van de Fletcher Hotel Group met in Nederland achtentwintig 3-en 4-sterren hotels op prachtige en unieke locaties.

Sommige aan de kust, andere weer in de steden. Ongetwijfeld kun je je in de andere hotels ook zo laten verwennen. Voor elk wat wils. Wij noemen onszelf toch wel Bourgondiërs en gaan zeker nog een aantal andere hotels bezoeken! Ik begreep dat veel hotels ook zeer geschikt zijn voor zakelijke bijeenkomsten. In het Stadhouderlijk Hof was men bezig de “gele” en de “blauwe” zaal in orde te maken voor een bijeenkomst. Nieuwsgierig keken we om de hoek en we werden door het gastvrije personeel uitgenodigd om binnen te komen. Dat zijn ruimtes met stijl! Helemaal passend bij een voormalig paleis. Ongetwijfeld is het in de andere Fletcher hotels ook dik in orde.


Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof

Hofplein 29
8911 HJ Leeuwarden


Telefoon: 0347 – 750 424


info@hotelstadhouderlijkhof.nlhttp://www.hotelstadhouderlijkhof.nl

Tekst: Marcia Keer info@ideemix.nlLeave a Comment