Vragen over Kroati, op een terras in Split

Om de kastelein niet te beledigen probeer ik het veel te enorme bord inktvis risotto leeg te eten in dit charmante kunstenaarsrestaurant. Nergens anders eet je zo een goede traditionele Kroatische maaltijd als in dit piepkleine restaurantje, net buiten de stadsmuur van Split, op steenworpafstand van de chique winkelstraat Marmontova. En nergens anders krijg je zo veel opgeschept. De inrichting: oubollig, vervallen, klein. Het publiek: hip, zakenmensen en de cliënten waar ze indruk op willen maken.

Erik en Angela, recent eigenaar geworden van een stukje Kroatië, zijn zojuist aangeschoven en wij proberen wat duidelijkheid te krijgen over een aantal grondstukken op het eilandentrio Brac, Hvar en Solta voor de kust van Split. Onze Kroatische disgenoot, medewerker van het verkopende makelaarskantoor, slaat alle vragen in de wind. Hij is bezig met zijn toelichting op het aantal zonne-uren in Kroatië en het loepzuivere water, het zuiverste van de Middellandse Zee. Hij geeft nooit direct antwoord maar ventileert ongegeneerd zijn diepgewortelde liefde voor zijn land. Het is een probleem waar veel Kroaten last van hebben. Nederlanders laten zich best verleiden door het beeld van een glas wijn op het eigen terras, uitkijkend op zee, maar als er zaken wordt gedaan willen we duidelijke antwoorden. Bijvoorbeeld op de vraag:

Wat gebeurt er nu allemaal in Kroatië?Het zal niemand zijn ontgaan dat van onze gewilde Middellandse Zee bestemmingen Kroatië de laatste jaren naar een concurrerende positie is gestegen. Het wordt geconfronteerd met een explosieve vraag naar onroerend goed vanuit landen als Engeland, Duitsland, Frankrijk en de VS. Het bijzondere is dat Kroatië zich op een totaal afwijkende manier voorbereidt op de groei in de toeristische vastgoedsector. Het vaart namelijk de koers van behoudendheid. En dan met name behoud van haar natuur. Het land claimt jarenlang met recht het schoonste kustgebied van de Middellandse Zee te bezitten. De complexe microklimaten op de meer dan duizend eilanden moeten blijven zoals ze zijn. Hiermee verlegt Kroatië haar toeristisch toekomstperspectief van landen als Spanje en Turkije naar meer ecologisch verantwoorde voorbeelden als de Seychellen. Anders gesteld betekent dit dat Kroatië niet zwicht voor het snelle, goedkopere, all-inclusive toerisme. In een land waar het toerisme 26% van de totale inkomsten bepaalt wordt deze sector serieus genomen.

En hoe zit het met de toetreding tot de HHEU?”De koers en de neuzen in Kroatië zijn gericht naar Europa. Zoals het er nu uitziet zal Kroatië voor de parlementsverkiezingen van 2009 toetreden. Dit betekent dat wetgeving binnen korte termijn wordt aangepast of al is aangepast aan de Europese wetten. Buitenlanders mogen vrijelijk huizen en grond bezitten in Kroatië. De aanpassing aan Europese wetten zorgt ervoor dat dit zo zal blijven.”


Wat zijn de ervaringen van andere Nederlanders?


Een vraag die Erik en Angela het best zelf kunnen beantwoorden.

“Wij waren al geruime tijd aan het oriënteren op het kopen van vastgoed in een land waar de waardeontwikkelingen groot zijn. Onze keuze viel op Kroatië vanwege ondermeer het beleid van de regering om het kadaster snel bij te werken en het behouden van de kustlijn. Dus veel ruimte tussen de gebouwen en geen hoogbouw. Verder interesseerde de focus van Kroatië op het hogere toeristisch segment ons, en boven alles het ongelooflijke natuurschoon en de historische steden.”

We vonden de makelaar/bemiddellaar Middelland Croatia via Mondi Magazine en hebben hen benaderd. De keuze viel op dit bureau omdat we het belangrijk vonden iemand te hebben die de zaken zowel vanuit een lokaal (Kroatisch) als een Nederlands perspectief kan bekijken. Een Nederlandse bemiddelaar heeft aan een half woord genoeg wanneer je uitlegt wat je wensen zijn en kan je ook assisteren in allerlei zaken die komen kijken ná de koop. Middelland bestaat uit een kantoor in Nederland en in Kroatië. Wij hebben met hen in Nederland afspraken gemaakt en kregen daarna in Kroatië een bezichtiging van enkele dagen. De bezichtiging liet meer huizen zien dan op de website stond en was daarmee erg compleet, eerlijk en alles in het Nederlands. “”Uiteindelijk viel de keuze op een prachtige villa die van binnen nog moest worden afgewerkt. Hierdoor konden we zelf de materialen kiezen naar eigen inzicht en smaak. De ligging is top. Geweldig uitzicht met de wetenschap dat er niets meer voor gebouwd wordt, ruim perceel, goede mogelijkheden voor het gebied (2 jachthavens op steenworpafstand en vlakbij Primosten en Krka).”

“Wij hebben ervoor gekozen om het huis te kopen middels een Kroatische BV (een D.O.O.) om de volgende redenen:

– Een D.O.O. is een Kroatische rechtspersoon, dus je ontwijkt de procedure van goedkeuring van het Kroatische ministerie van buitenlandse zaken, wat vaak lang duurt.

– Een D.O.O. beperkt de aansprakelijkheid. Mocht er ooit iets gebeuren dan kan dit niet op privé verhaald worden.

– Een D.O.O. kan BTW terugvragen op investeringen (22%!).

“Het oprichten van de D.O.O. ging eenvoudig. Alle landen waarin ik een bedrijf opgericht heb (Nederland inclusief) kunnen leren van het gemak en snelheid waarmee in Kroatië dit proces uitgevoerd wordt. De oprichting werd door Middelland voorbereid en was daarom in 1 middag rond. Dit koste mij 3 uur om de notaris, de bank en het Hitro bureau te bezoeken. Ook de welwillendheid van de ambtenaren is ongekend. Alles is precies volgens de regels, maar wel met de instelling om je te helpen, niet om alleen de regels uit te voeren.”

“Toen de D.O.O. was opgericht tekenden we het koopcontract. Het opstellen van een contract tussen de verkopende en kopende partij is een transparant en eenvoudig proces. Met behulp van een beëdigd vertaler wordt er een contract in het Kroatisch en in Engels (of Duits) opgesteld met duidelijke en heldere afspraken. Geen pagina’s dik contract doorspekt met juridische termen. In korte duidelijk zinnen wordt de geest van de overeenkomst op papier gezet en eventueel (als je dat wilt) door een notaris vastgelegd.Wederom ook dit proces (incl. de eventuele notariële akte) is in enkele uren geregeld.


Wat zijn de verwachtingen?


“Er vanuit gaande dat mensen een huis kopen om ervan te kunnen genieten en er goed rendement uit te kunnen halen houdt de combinatie van ‘sustainable development’ en vraagstijging een paar interessante zaken voor u in. De vraag naar goede huizen en daarmee de waarde van uw onroerend goed worden verwacht te blijven stijgen. De verwachting is dat dit in ieder gevel doorgaat tot de toetreding tot de EU in 2008 met nog een opwaartse impuls zodra hypotheken marktbreed beschikbaar komen. Het toerisme in Kroatië zal toenemen, maar door het duurzame beleid zal het kustgebied behouden blijven zoals het is. Dit voorkomt dus wildgroei en leidt op de lange termijn tot een zeker gevoel van exclusiviteit. Het gevolg zal zijn dat om u heen golfbanen, steeds betere hotels, restaurants en voorzieningen zullen worden gebouwd.”

De Kroaat trekt er een melancholisch gezicht bij. Met gretige verwachtingen kijkt hij weliswaar naar de toekomst die nu begonnen is, maar hoopt dat restaurantjes zoals deze niet verdwijnen. Hij is meteen weer afgeleid als een bekende dochter van de Hilton hotelketen hetzelfde restaurant inloopt. Zij ook al hier? De ontwikkelingen in het land bevallen blijkbaar toch. Het gezicht van mijn tafelgenoot spreekt er in ieder geval boekdelen van.

Nick van den Bichelaer

Leave a Comment