Wandelen voor noppes

Wandelen voor noppesWandelen kost toch niets? Voor niets gaat alleen de zon (nog) op. Als je met de hond uitgewandeld bent in de eigen omgeving en daar ook de gemarkeerde lokale wandelingetjes hebt gehad, wil je verder kijken. Nederland is prachtig en hoe ontdek je dat beter dan lekker in de Nederlandse natuurgebieden te gaan wandelen?Wandel je, bij voorbeeld, het Noaberpad (LAW wandeling nr. 10), dan reis je al gauw 250km heen en terug naar je startpunt, je overnacht in een hotelletje en s’avonds pak je een lekker dinertje. Kosten circa €115,00. Overdag loop je twee dagen circa 18km/dg, dus 36km; deze wandeling kost je dan €3,19 per km. Niet voor noppes dus! Maar dat kan ook anders.


Wandeling voor noppes bij Ontrack


www.ontrack.nl is een wandelsite met meer dan 1200 wandelingen verspreid in Nederland, die je kunt downloaden. Een abonnement kost €14,95per jaar, maar je kunt een wandeling gratis uitproberen via je E-mailadres.

Als ik op de Ontracksite surf zie ik dat Corrie en Gert de wandeling Maasheggen wandelden, ik lees hun enthousiaste reactie. Het zijn kenners, dus even deze wandeling downloaden, in mijn GPS prikken en het kaartje met de ingetekende wandelroute printen. Op naar Vierlingsbeek!


Voor noppes met de trein


Nou ja bijna voor noppes. Als je een voordeel urenkaart hebt van de NS en de kaarthouder is ouder dan 60 jaar dan krijgt hij ook nog zeven “vrije” reisdagen per jaar naar keuze waarop voor een klein bedrag (€ 14,- extra per jaar) gereisd kan worden door heel Nederland. Mijn keuzedagen besteed ik graag aan een wandelingbestemming wat verder uit de buurt. Even mijn keuzedag afstempelen en hoppa naar Vierlingsbeek; retour €19,90 of met korting 11,90 uitgespaard. Wel na negen uur vertrekken. Om half elf ben ik er.


NS-wandeling voor noppes


De wandeling Maasheggen is ook als NS-wandeling gratis te downloaden of te verkrijgen op het NS station Boxmeer. De wandeling van 13 km begint dan bij het NS-station Boxmeer en eindigt bij NS-station Vierlingsbeek. Bij http://www.eropuit.nl/wandelen kunt u uit 38 dagwandelingen verspreid over heel Nederland kiezen.

Omdat ik in deze omgeving ga wandelen heb ik de NS-wandeling Maasheggen ook maar even gedownload en uitgeprint. Leuk leesmateriaal voor in de trein onderweg. Ik zie dat ik ook een deel van het traject van de NS-wandeling ga volgen.


De Maasheggen


Het eeuwenoude (6000 jaar geleden gevormd) Maasheggenlandschap bestaat uit dichte meidoornhagen die de weilanden verdelen. Het zijn afscheidingen voor veekering. Het hout gebruikte de boeren voor gereedschap,brandstof en bouwmateriaal. Een alternatief voor het prikkeldraad van tegenwoordig. Uit landschappelijk oogpunt worden de maasheggen gerestaureerd. Er verblijft veel wild als reeën, dassen, vogels van allerlei pluimage etc. In dit natuur gebied is Staatsbosbeheer beheerder en is de wandelaar welkom. Er zijn diverse wandelingen uitgezet.

De wandeling Maasheggen voert door rivierduinen De Groeningsche en Vortumsche Bergen. In de droge periode nam de wind zand mee uit de rivierbedding van de Maas. Zo ontstonden er op den duur rivierduinen die voor de boer niet vruchtbaar zijn. Ze lieten er voor hakhout bomen op groeien. Nu zijn het prachtige bosschages en zorgen ze voor afwisseling in het landschap.


De wandeling


Het heeft gesneeuwd, een beetje maar genoeg om het landschap overwegend wit te verven. De route gaat door het dorpscentrum Vierlingsbeeken en dan naar een fietspad langs de Maas. Na ruim een uurtje ben ik in het fraaie heggenlandschap en wandel ik onverhard verder. Ik bestudeer de constructie van de hegjes.

Het leuke van wandelen op een sneewlaagje is dat de sporen van het wild duidelijk opgemerkt kunnen worden, het wemelt ervan. Ik ben niet zo’n kenner maar meen het spoor van de Das te onderscheiden.

Niemand te bekennen. De bosschages van Groeningen bieden een bijzonder landschap, dat verwacht je hier niet. Ik begin erin te geloven dat ik de dag weer zinvol besteed. Verderop passeer ik een informatiepaneel van Staatsbosbeheer bij het begin van een natuurpad van de IVN de Maasvallei en ik ontmoet ik medewandelaars die uit een ANWB-wandelboek de route Boxmeer Vierlingsbeek volgen. Zij kwamen al reeën tegen en samen spotten we een fazantenhaan.

Als ik doorwandel hoor ik opeens een gegak dat bij een ganzenvlucht hoor en bespeur ik een groep ganzen die zijn neergestreken om te fourageren. Hoeveel natuur wil ik nog meer?

Het IVN heeft bordjes bij de diverse bomen en planten geplaatst die hier voorkomen waarop de Nederlandse en Latijnse namen voorkomen. Ik ben ook daar niet zo sterk in maar zie dat de Vlier Sambucus nigra heet. Van vlierbessen maakte ik ooit een heerlijke portachtige wijn, daar moet ik nu aan denken en waarschijnlijk door mijn Bourgondische aanleg ontwaar ik even later de Humulus lupulus ofwel Hop, een niet onbelangrijk ingrediënt van bier! Ik heb kennelijk een voorkeur voor bepaalde planten. Zo maakte ik ooit een voortreffelijke wijn van paardenbloemen ofwel Taraxacum officinalis. Ik noemde die wijn naar de Latijnse naam en had er veel succes mee, heerlijk. Een sterk ondergewaardeerde bloem die paardebloem, kijk maar een op http://www.natuurlijkerwijs.com/paardebloem.htm#toepassingen, maar kom ik dwaal af.

Op de terugweg volgt de wandeling het Maas- en Peelliniepad (gemarkeerd streekpad van 122km) en een stukje parallel daaraan het Pieterpad (gemarkeerde LAW 485km). Mijn wandelbelangstelling is ooit eens begonnen door net zoals zo velen (1996 – 1997) het Lange Afstand Wandelpad (LAW) Pieterpad te bewandelen. Ik ben hier dus eerder geweest. Aan de vele knooppunt aanduidingen zie ik dat het hier ook leuk fietsen is. Even verder zie ik een verwijzing naar een SVR-camping (boerencamping) zodat ik me voorneem naar deze toch wel bijzondere omgeving terug te keren met ons ERIBA-touring caravannetje.

Als ik aankom op het stationnetje van Vierlingsbeek komt de trein er net aan. Ik haast me erin en raak in gesprek met een jonge dame over wandelen en haar loopbaan als docente en studente sociologie. Ook zij is prachtig, evenals de natuur. Om vijf uur ben ik thuis. Il est sinq heure, la vie est belle.


Leave a Comment