Wandeltocht Vroeger en Nu

Sinds we in Babberich wonen (van 1970 tot nu), maken mijn man en ik regelmatig in alle seizoenen een “kuiertochtje” door het buitengebied van ons dorp. Op zeker moment hebben we onze stoute wandelschoenen aangetrokken en zelf een wandelroute gemaakt! Misschien, zo dachten we, is ons buitengebied wel mooi genoeg om aan andere mensen te laten zien. Zelf zijn we tot de verrassende conclusie gekomen, dat dit landschap alleszins de moeite van een wandeltocht waard is. Ook beseften we gaandeweg, dat er in de afgelopen 37 jaar langzaam maar zeker veel veranderd is in dit gebied. Gelukkig is er ook veel “dierbaar moois” hetzelfde gebleven. Daarom hebben we de tocht Vroeger en Nu genoemd. En….. we zijn er stilletjes aan van gaan houden.Babberich hoort bij “De Liemers” in de Provincie Gelderland en grenst aan Duitsland (Hoch-Elten). Te bereiken via de A12 Arnhem-Zevenaar-Oberhausen – Afslag Babberich – dan Beekseweg volgen.Het startpunt en parkeerplaats: Sint Franciscuskerk, Babborgaplein (aan de Beekseweg, dit is ca.50 meter voor de kruising)Veel wandelplezier!


“Vroeger en Nu”

Wandelen door het Buitengebied van Babberich

We beginnen bij Sint Franciscuskerk aan Babborgaplein in Babberich (P).

“Vroeger woonden in deze parochie ‘de Paters, die altijd met de blote voeten in de sandalen liepen!’ Nu verblijven er Broeders Kapucijnen.”


Vanaf Babborgaplein het Kloosterpad in. Rechtdoor. (Een kijkje nemen op het nieuwe woonerf ‘s Herenhof, rechts poort inlopen, mag ook.)


“Vroeger is, wat het Kloosterpad betreft, nu gebleven! Oude kloostermuur, begraafplaats en volkstuintjes, waar een praatje met de tuinders altijd inspirerend is. (Helaas gaan per per 1 januari 2008 deze volkstuintjes voorgoed verdwijnen. De oudjes kunnen niet meer, de jongere generatie pakt het niet meer op!)

‘s Herenhof was een klooster voor ‘de zusters Clarissen met de mooie tuin’. Nu zijn in ‘t klooster appartementen voor ouderen gemaakt, met een fraaie binnenplaats die de bewoners zelf onderhouden. En de tuin is omgetoverd tot een woonerf in kloosterstijl.”


Einde Kloosterpad. Bij bordje Maatjesweg, vóór voetgangersbrug, rechtsaf. Verharde landweg (zonder naam) in. Rechtdoor langs Betuwelijn. (Even de brug opklauteren kan ook.)
“Vroeger was dit een gevaarlijke, onbewaakte overgang. Nu staat er een megahoge brug. Een schitterend uitzicht is de beloning voor de flinke klim!”


Eerste onverharde landweg rechts inslaan (ook zonder naam). Tussen de sportvelden van Sportpark De Buitenboom door.


“Vroeger was dit sportpark een weilandje, waar men wel eens een balletje trapte in de schaarse vrije tijd. Nu spelen ‘onze jonge amateurs’ in de Hoofdklasse C, jawel!”


Landweg eindigt bij Beekseweg. (Pas op!) Oversteken. Onverharde weg van het Babberichse Bos in.


“Vroeger was, en is dit bos nog steeds, een privé-landgoed. Het hoort bij Kasteel Halsaf en is al jaren opengesteld voor publiek.”

Bij driesprong in bos, bocht naar links aanhouden en rechtdoor. Langs Jozef- en Lotjes Hoeve met Oude Duiventil. (Bocht naar rechts leidt naar Kasteel Halsaf. Kan natuurlijk ook. Even kijken!)
“Vroeger, tot ongeveer twaalf jaar geleden, woonde op dit kasteel nog een echte jonkheer met zijn gezin. Nu woont er een groot kasteelliefhebber met respect voor de ongerepte natuur rondom, de statige oude bomen, de Hoeves en de bijbehorende Babberichse tradities.”


Bosweg eindigt omhoog, door draaipoortje, bij Emmerichseweg. Linksaf, fietspad langs


Emmerichseweg volgen, tot aan de grens met Duitsland. (Net voor draaipoortje even uitrusten bij de bosvijver is heerlijk!
“Vroeger is hier nu gebleven! Rechts mooi vergezicht over grensgebied. Links diepe doorkijkjes in het bos.”


Vóór de grens, linksaf Kwartiersedijk op. Langs Huis den Dijk. Bij bord fietspad, rechtsaf.


Onder viaduct door. Kronkelende dijk volgen. Voorbij camping, recreatie-park en


buitenbad “Het Kwartier”. Bij bordje Eltenseweg bocht naar rechts aanhouden. Verder Kwartiersedijk volgen.


“Vroeger was het aan de Kwartiersedijk ‘goed boeren en tuinderen’. Nu wonen er vooral ‘genieters van het rijke buitenleven’. In gerenoveerde boerderijen met weelderige tuinen, welke soms van harte worden opengesteld voor iedereen die het maar wil zien. Zwembad Het Kwartier is, vanwege de aanleg van de Betuwelijn, tijdelijk gesloten. Hopelijk gaat het zo snel mogelijk weer open. ‘t Was een gezellig familiebad!”


Na huisnr. 22 door bocht naar links, dijk afdalen tot Beekseweg. Rechtsaf, fietspad volgen. Veldhuizenseweg rechts inslaan. Bij huisnr. 6 omkeren. Hier begint Duitsland.
“Vroeger was Veldhuizen een knus hoekje met kleine boerderijtjes. Nu is het nog wel knus, alleen zijn de boerderijtjes ‘gerenoveerde landhuisjes’ geworden.”


Terug naar Beekseweg. (Pas op!) Oversteken. Linksaf fietspad op en rechtdoor. Even doorbijten. Het is hier mooi, maar vrij onrustig wandelen langs deze weg.“Vroeger was Beekseweg een fijn stukje om eens lekker te kuieren. Een praatje te maken met gemoedelijke mensen die op het land, in de wei of in de (moes)tuin bezig waren. Door de Betuwelijn zijn nogal wat karakteristieke, oude huizen en boerderijen verdwenen. Jammer! (Er liggen veel zijpaadjes links en rechts aan deze weg. Het is erg verleidelijk om ze in te slaan, want het is er prachtig! Voor deze route echter te lang en ze lopen dood.)”


Net vóór brug over spoor, rechtsaf. Verharde landweg Sleeg in.
“Vroeger was het lang wachten voor dit spoor, nu kunnen we er zó overheen. (Ondanks de hoogte, is het wel fijn de brug even over te lopen. Het zicht is fantastisch. De Mariakapel, aan de andere kant van de brug links, ook!)”


Sleeg kronkelend rechtdoor volgen.
“Vroeger was Sleeg een boerenhoek. Gelukkig is het grootste deel veel van hetzelfde gebleven. Een rustig, lieflijk landweggetje met veel groen, sappige weiden en akkers. Huisnr. 35 (rechts) is een oude, monumentale boerderij. Vooral het laatste gedeelte is sterk gewijzigd. Nieuwe groenaanplant verzacht het verlies wel een beetje.”


Na huisnr. 15 linksaf Holthuizerpad in. Onder viaduct door en pad volgen. Bij viersprong, linksaf en rechtdoor tot Babberichseweg.“Vroeger was deze plek een plaatje! De inrichting van het landschap is, door de Betuwelijn, ook hier erg veranderd. We herkennen het nauwelijks meer. Links op de hoek (nr. 49) staat nog wel een prachtig gerenoveerd monumentaal pand!”


Babberichseweg oversteken. (Pas op!) Rechtsaf, fietspad volgen. Net vóór huisnr. 50 linksaf, voetpad De Breit in.
“Vroeger liep men over dit pad naar de St. Martinuskerk in Oud-Zevenaar. Tientallen jaren is het ongebruikt geweest. (Omdat we niet meer zo vaak naar de kerk gingen?) Sinds kort is het in ere hersteld en het is zalig eroverheen te gaan! Het zigzagt gezellig tussen achtertuinen van boerderijtjes, akkers en weilanden door.”


Einde Breitpad, omhoog Oud-Zevenaarsedijk op. Linksaf. Dijk volgen.


“Vroeger is hier (rechts) tot nu blijven stilstaan. Het zicht over het Rijnstrangengebied is fenomenaal! Links is er wel wat veranderd in het landschap. Zoals de nieuwe Fergusonbrug. De Molen vlakbij is gelukkig gespaard gebleven. Hij draait nog altijd op volle toeren voor het malen van vele soorten meel, waar je lekkere dingen mee kunt bakken.”


Bij ‘rustbankje’, rechtdoor dijk afdalen. Kamphuizerweg op. Later onverhard voetpad.


“Vroeger is nu! Huis Kamphuizen, een piepklein oud idyllisch kasteeltje, staat nog steeds fier overeind tussen weelderig groen. Er zijn inmiddels wel een paar oude bomen gekapt.Jammer! De nieuwe jonge boompjes doen echter hun best voor de toekomst. De paarden in de wei lopen graag een eindje mee. En de schoonheid van het Natuurgebied Rijnstrangen groeit met de dag.”


Kamphuizerweg eindigt bij Witte Kruis. Rechtsaf, fietspad volgen. Bij huisnr. 105 oversteken. (Pas op!) Door afzetpaaltje en rechtsaf Witte Kruis op. Rechtdoor.
“Vroeger stonden hier een paar hele oude keuterboerderijtjes met kleine akkers en koeien in de wei. Nu is hier (rond 1970) een flinke woonwijk uit de grond gestampt.”


Bij bussluis, bocht naar links Zwanenwaay op. Bij hondbordje, rechtsaf landweg in.


“Vroeger is, op de Zwanenplas na, helemaal weg. Nu is alles ánders, maar toch ook nog heel mooi. Langs schapen- en ponnywei, viswater en clubhuis van de Reisduif. Dit is óns plekje! We wonen hier al 37 jaar heel plezierig en rustig.”


Bij Reisduif omkeren. Terug naar Zwanenwaay. Rechtsaf en rechtdoor.


“Vroeger stonden hier een ‘boerderij, annex oud-bruin-stamcafé-toneelzaal’ en een mooie tuinderij. Nu de gerenoveerde boerderij en een buurtspeelveldje. Even naar rechts in de verte kijken. Zicht op de Waay met Kerkje Elterberg als achtergrond.”


De Zwanenwaay eindigt bij Dorpstraat. Rechtsaf en rechtdoor.
“Vroeger stond hier, rechts aan de Dorpstraat, een kolossaal pand dat door de jaren heen vaak is gewisseld van bewoners: nonnenschool voor meisjes, gehandicaptenopvang, discodancing Display, verschillende kantoren en ten slotte appartementen voor jongeren. In 2003 is alles met de grond gelijk gemaakt. Nu verrijst er een nieuw woonwijkje, de Betburgh. (Is inmiddels klaar!). Links, in de verte, staat nog altijd het monumentale Huize Valdijk. Eromheen een omvangrijke tuin, die in de zomer soms open is voor de liefhebbers.”


Bij kruising voetgangersoversteekplaats, linksaf Dorpstraat oversteken. (Pas op!)Beekseweg op en rechtdoor. Na 50 mtr. linksaf, weer terug naar Babborgaplein.


Einde wandeltocht!

‘t Landschap is op z’n mooist in de morgenstond of vroege avondzon (licht- en schaduwspel).

De afstand is ca. 13 km.Leave a Comment