Waterford

Waarom zou u gaan?Waterford, van oudsher een toeristische bestemming, is de oudste stad van Ierland, gelegen aan de rivier de Suir. De stad kent vele geheimen die de moeite van het ontdekken waard zijn: het ware karakter van de stad ligt erin verborgen. De historische stad Waterford werd rond 852 door de Vikingen gesticht. Zij lieten er hun sporen achter, evenals de Kelten en de Noormannen. De oorspronkelijke bewoners van de stad zijn in drommen vertrokken om zich elders te vestigen.


Een eerste indruk

Originele elementen uit de tiende eeuw, uit de tijd van de Vikingen, bevinden zich in de Viking Triangle. Daar staat ook de Reginald’s Tower, het oudste historische stadsmonument van Ierland – gebouwd door de Vikingen. In de Middeleeuwen was Waterford een ommuurde stad en in het oude centrum is die middeleeuwse sfeer nu nog voelbaar. Daarnaast kent de stad veel fraaie, elegante panden, die in de achttiende eeuw werden gebouwd toen de stad uitbreidde. Mooie voorbeelden daarvan zijn het gebouw van de Kamer van Koophandel, het stadhuis en het bisschoppelijk paleis.

In 1170 trouwde Richard de Clare, graaf van Pembroke, bijgenaamd Strongbow, in Waterford met Aoife, dochter van de koning van Leinster. Volgens de overlevering werd dit huwelijk gevierd terwijl het water van de rivier nog rood was van het bloed van de mannen die de stad verdedigden. Later in de twaalfde eeuw kwam de Engelse koning Henry II naar Ierland, en meerde ook zijn zoon John aan, toen graaf van Morton. Deze stichtte een munt in Reginald’s Tower, die vanaf dat moment Dundory werd genoemd, of het Fort van God.


Waterford Crystal

Wellicht bent u bekend met het beroemde Waterford Crystal. Wereldwijd siert het kristal bankettafels en gracieuze ontvangstkamers in paleizen, presidentiële residenties en op ambassades. U kunt de luxueuze pracht van het kristal zelf van dichtbij ervaren tijdens een bezoek aan de fabriek. Tijdens de fascinerende rondleiding door het bezoekerscentrum ziet u hoe al generaties lang modellen en stijlen worden ontworpen en hoe die ervaring wordt verwerkt in prachtige stukken die net zo uniek zijn als de mensen die ze maken.


Uitzonderlijke gebouwen

In de stad bevinden zich vele bijzondere gebouwen, die stuk voor stuk getuigen van hoe belangrijk stad en regio eens waren. We noemen: St. Patrick’s Churches, Black Friars, St. Olave’s Church en Greyfriars. Het stadhuis, de Christchurch kathedraal en het bisschoppelijk paleis zijn ontworpen door John Roberts (1714-1796), een architect uit Waterford.

Een heel ander, modern gebouw, net zo bijzonder en aantrekkelijk, is het Edmund Rice Center, waar talloze jonge jongens hun opvoeding en scholing hebben genoten. Edmund Rice was de oprichter van de Christian Brothers, en werd in 1996 zalig verklaard door paus Johannes Paulus. In 1802 stichtte Rice hier een school en later, samen met de Presentation Brothers of the Order, ook in 35 andere landen verspreid over de wereld.


Goud, zilver en andere schatten

In de Granary bevindt zich een schat aan goud, zilver, brons en kristal. Ook vindt u er historische documenten en u doet er een schat aan informatie op, terwijl u rustig kuiert door duizend jaar geschiedenis van de oudste stad van Ierland. Mis vooral de Waterford Kite-broche niet, een meesterlijk stukje seculier sierwerk uit 1100. Het Waterford County Museum ligt in Dungarvan, het administratieve centrum van de provincie Waterford.


Op zoek naar erfgenamen

Veel bezoekers komen naar Waterford voor het genealogiecentrum. Het centrum is populair bij mensen die stamboomonderzoek doen. De haven van Waterford was altijd een doorgang voor emigranten, en veel historische gegevens zijn bewaard gebleven. Voor wie zich liever bezighoudt met het heden heeft het bruisende culturele leven van Waterford veel te bieden. De stad heeft een rijke theater- en muziektraditie die zeer wordt gewaardeerd, zowel door plaatselijke bewoners als door mensen van buiten de stad. Het lokale theatergezelschap, Red Kettle, heeft als basis het Garter Lane Arts Center, waar u een uitgebreid programma vindt met alle optredens en tentoonstellingen.

Misschien wilt u Waterford bezoeken als er een festival is? In de eerste weekend van augustus vindt in Waterford het Spraoi festival plaats, het grootste straattheater festival van Ierland. In de September en oktober komen groepen vanuit de hele wereld naar de stad voor het Waterford International Festival of Light Opera. Eind oktober staat de stad in het teken van Imagine, het Waterford Arts-festival.


De stad verkennen

De beste manier om de stad te verkennen is te voet. U kunt deelnemen aan een georganiseerde stadswandeling van een uur, waarin een gids u door de steegjes en nauwe straatjes van de stad leidt en u alle verhalen vertelt over de schurken en bandieten die de stad hebben gemaakt tot wat hij nu is.


Rondom de stad

Het gebied rond Waterford Harbour is zeker de moeite waard, en het zou jammer zijn als u de fraaie stranden van Woodstown en Tramore zou missen in uw haast om verder te reizen. Ook het bergachtige achterland is indrukwekkend, en de prachtige tuinen bij Mount Congreve, die internationale faam genieten. De eigenaren zijn overigens van plan de tuinen aan de staat te schenken.


De zintuigen prikkelen

Het beroemde restaurant The Tannery in Dungarvan heeft een vaste clientèle in stad en omstreken, vooral in Cork en Dublin. In 2007 won de chef-kok van het etablissement de felbegeerde Irish Chef of the Year Award. Lokale specialiteiten zijn ondermeer Crinnaghtaun Apple Juice, Gallwey’s Chocolats en Tara’s Cookies. Als u een bezoek brengt aan een van de plaatselijke markten, treft u daar ongetwijfeld producten aan van de Knockalara-boerderij en gerookte kazen uit Knockanore. Naar verluidt wordt het beste biertje van Waterford getapt in Downe’s Pub, in een zijstraatje van Broad Street, dat alleen toegankelijk is voor voetgangers.

Als kroon op uw bezoek kunt u een minicruise maken in het Galley Restaurant, dat opereert vanaf de Quay.

Meer informatie over Waterford vindt u op


www.discoverireland.com/waterfordKlik hier


en doe mee aan de prijsvraag. Win een reis naar Waterford!


Leave a Comment