Wijngidsen

En als u helemaal niet meer weet wat u voor Sinterklaas of de komende Kerst zou kunnen schenken, dan kunt u altijd nog een wijngids cadeau geven.Elk jaar komen er meer. Gidsen die er op zijn gericht om een wijnkeuze voor u te vergemakkelijken. Het lijkt wel of elke, zich zelf respecterende wijnschrijver, er niet om heen kan om een eigen gidsje uit te brengen. De consument kan er zijn voordeel mee doen, alhoewel.

Zo’n wijngids moet toch elk jaar opnieuw worden volgeschreven, dus is het zaak om zo veel mogelijk verschillende soorten wijn te vinden, die de schrijver (m/v) geschikt acht.

Hierdoor zal de schrijver zijn eigen kwaliteitsnorm negatief moeten bijstellen, denk ik dan. Stel, hij vindt maar tien soorten wijn bij AH, die aan de norm van de schrijver voldoen. AH gaat dan dientengevolge geen eigen gids uitgeven met hun “bekroonde” wijnen. Geen AH-gids, dus ook geen inkomsten voor de schrijver.

Kortom, een schrijver van wijngidsen heeft er belang bij dat zo’n boekje ruim gevuld is met allerlei verschillende soorten wijn, zeker kwantitatief gezien. Kassa voor de schrijver en voor de betreffende supermarkten. Hoezo onafhankelijk ?

Maar toch, zeker de onervaren wijndrinker kan met deze gidsen enig voordeel doen en hoeft niet meer vertwijfeld voor zo’n tientallen meters grote wijnrek te staan met de vraag: ‘Wat zal ik nu weer eens voor wijntje nemen ?’. Onderstaand een kort en onvolledig overzicht van wat er zoal te koop is op het gebied van adviserende wijngidsen.

De klassieker onder de gidsen is de 19e editie van de ‘

Wijnalmanak

‘ van wijnschrijver Harold Hamersma (€ 13,95). Vroeger stelde ‘good old’ Hubrecht Duijker deze gids samen, maar de laatste jaren werd het stokje meer en meer overgedragen aan Hamersma. Uit een aanbod van ruim 3.400 wijnen, verkrijgbaar bij supermarkt, slijterij of speciaalzaak, werden er 1.200 geselecteerd en in deze gids vermeld. Op een duidelijke en heldere wijze, inclusief een uitgebreide smaakomschrijving, geeft Hamersma deskundige informatie over de betreffende wijn. De beste wijnen uit de gids staan apart vermeld onder de rubriek ‘Sterwijn’. Alle door Hamersma omschreven wijnen zijn te koop voor minder dan vijf en een halve Euro.

Wijnschrijver en columnist Nicolaas Klei is de auteur van de ‘

Superwijngids

‘ (€ 15,00), waarin maar liefst 3.401 verschillende wijnen staan beschreven, en daardoor tot meest complete gids kan worden beschouwd . Het leuke aan de gids van Klei is, dat je geen wijnliefhebber hoeft te zijn om deze gids te kunnen waarderen. De schrijfstijl van Nicolaas Klei, het enfant terrible onder de Nederlandse wijnschrijvers, is humoristisch, gevat, eigenwijs en verrassend. Hij rangschikt zijn wijnen op een “wijnglazenschaal” tussen één en vijf, waarbij de besten tot ‘omfietswijn’ worden gebombardeerd, en daar vind je er 518 van in deze gids.

Het voordeel van de gids van blogger en upcoming wijnjournalist

Cuno van ‘t Hoff is, dat hij zich niet beperkt tot die magische grens van vijf tot zes Euro voor een fles wijn. In de prijs van driekwart liter wijn zit de fles, het etiket, de kurk en diverse andere productiekosten verdisconteerd, met als gevolg, dat er nog maar weinig geld overblijft voor de inhoud, en daar gaat het natuurlijk wel om.

De gids van Cuno van ‘t Hoff, kortweg ‘

Cuno 2009′

genoemd, beperkt zich tot 250 geselecteerde wijnen in de prijsklasse tussen vijf en tien Euro, wat inhoudt dat deze gids meer kwalitatieve wijnen te melden heeft, dan die van Hamersma en Klei. Net als bij de andere gidsen betreft het wijn die te koop is bij supermarkt, slijterij of speciaalzaak.

Cuno gaat voor goede en serieuze kwaliteit, want ‘De wereld mag weten dat het tijdperk van ‘zo goedkoop mogelijk’ nu toch wel definitief voorbij is’, aldus Cuno in een reactie aan Wijnerij. ‘Cuno 2009′ is te koop voor € 13,50.

Topwijn 2009 is een van de weinige gidsen welke door de vrouwelijke sekse is geschreven, en alleen daarom al vrij uniek. Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg, kortweg Ruit&Rijst, selecteerden uit honderden inzendingen 189 wijnen die zij met passie en overtuiging aan u voorstellen. Net als Cuno van ‘t Hoff laten beide dames het goedkope segment links liggen en ligt hun ultieme selectie bij wijn tussen de zeven en vijftien Euro.


Topwijn 2009

(€ 14,95) is met de nodige deskundigheid geschreven op een vlotte, lekker leesbare wijze en is niet van humor gespeend. Behalve uitgebreide info over de sappig omschreven, zorgvuldig geselecteerde wijnen door het duo Ruit&Rijst, vindt men in deze gids ook eetideeën en andere informatieve weetjes over wijn, die het kiezen van een fles uit het wat duurdere segment, die net even anders en beter is, voor de lezer vergemakkelijkt.

Ed

Leave a Comment