Winter in Portugal

In de zomer van 2005 hebben wij de knoop doorgehakt en besloten wij om te emigreren naar Portugal. Na heel wat regelwerk, zijn wij eind maart 2006 vertrokken. We wonen sinds april 2007 op onze eigen quinta die we Quinta do Pinheiro Manso noemden naar de parasolden die hier veel voorkomt.

De eerste 8 maanden hebben we in een caravan gewoond en wonen nu in ons eigen verbouwde huis. São Geraldo is een dorpje dat ligt in midden Portugal, tussen de uitlopers van het Serra da Estrela gebergte en de Caramulo bergen in. We verhuren twee vakantiehuisjes. Onderstaand artikel is een gedeelte uit onze laatste nieuwsbrief die we 4 keer per jaar uitgeven.

Peter Otte, Selinde van der Spek en Jikke Otte

Hoewel we momenteel in oktober nog volop zomerse temperaturen hebben, denken we vast na over het komende winterseizoen. Wat veel mensen niet weten is dat ook in de winter het heel goed toeven is hier. De temperaturen zijn overdag beslist aangenaam te noemen, en vele dagen lunchen wij lekker buiten in de zon. Vorig jaar op tweede kerstdag zaten wij zelfs in ons T-shirt buiten te eten! Een tweede kerstdag kent men overigens niet in Portugal. Kerst wordt gevierd op kerstavond. Dan krijgen de kinderen cadeautjes van

Pai Natal

(de kerstman) die al maanden van te voren zijn ingekocht. Familie komt bij elkaar en er wordt een

bolo rei

(koningstaart)gegeten. Dat is een ronde soort tulbandcake met gedroogde vruchten. Eerste kerstdag wordt dan bij de schoonfamilie doorgebracht en daarna is het wel weer welletjes.

Veel Portugezen houden wel vakantie zo aan het einde van het jaar, en ook de scholen hebben vrij.Oud en Nieuw wordt traditiegetrouw bij familie doorgebracht of in het café in het dorp. Veel vuurwerk is er niet; een enkele klap en donder, geen siervuurwerk. Naar verluidt wordt dit op centrale plaatsen in het land gecontroleerd afgestoken en is er geen siervuurwerk te koop. Wij hebben vorig jaar zelfs geen sterretjes kunnen vinden in de winkel! De winterse dagen zijn ideaal voor een stevige wandeling door de stille natuur. Prachtig gefilterd licht om mooie foto’s te maken. Aan het einde van de middag als het afkoelt kunnen we een lekker vuurtje stoken en daarin kastanjes poffen en warme wijn drinken. In de vakantiehuisjes kan gezellig de open haard of de houtkachel aan.

Vanaf januari tot mei kan er geskied worden in de Serra da Estrela. Dit skigebied ligt op bijna 1,5 uur rijden van onze quinta en is met name door de week erg rustig. Het is een klein gebied, prima geschikt voor beginners en voor een dagje sneeuwpret.En mocht het dan eens een dag regenen, dan is er een goed gevulde boekenkast met boeken, tijdschriften en spelletjes in de vakantiehuisjes. Of denk eens aan een museumbezoek, dagje stad in Coimbra of Viseu. In Viseu is recentelijk een enorm winkelcentrum geopend met bovenin een ijsbaan. Dus je ziet: zelfs schaatsen kan hier in Portugal!Leave a Comment