Workshops Beeldhouwen op Landgoed Quadenoord

Voor velen is het een verlangen dat al langere tijd leeft; zelf een beeld uit steen houwen. African Art Promotion uit Wageningen maakt het mogelijk om dit verlangen te vervullen. African Art Promotion organiseert voor het 8e jaar workshops beeldhouwen in serpentijnsteen.

De steen wordt geïmporteerd uit Zimbabwe en is zeer geschikt voor het maken van beelden. De workshops zijn bedoeld voor zowel beginnende als voor gevorderde beeldhouwers. De workshops worden gegeven op het Landgoed Quadenoord te Renkum,in de periode van 10 mei t/m 12 oktober, van dinsdag t/m zondag. Ze beginnen om 10.00 uur en eindigen op 18.00 uur.

Het landgoed ligt in het stroomgebied van de Renkumse beek, een van de mooiste plekjes van Gelderland. Er wordt gewerkt in een oude kapschuur zodat er bij alle weersomstandigheden gewerkt kan worden.

Er wordt gewerkt op de wijze zoals de Shona beeldhouwers uit Zimbabwe dat al jaren doen, namelijk “intuïtief beeldhouwen”. Dit betekent dat er niet vanuit een vooropgezet plan gewerkt wordt, maar dat de mogelijkheden die de steen de beeldhouwer biedt benut worden. Hierdoor komen cursisten tot soms verbluffende resultaten. Dat de workshops in een behoefte voorzien blijkt uit het gegeven dat een groot aantal cursisten ieder jaar weer terugkomt.

De workshops worden begeleid door drie Zimbabweaanse beeldhouwers afkomstig uit het bekende kunstenaarsdorp Tengenenge. Zij hebben allen een jarenlange ervaring in het beeldhouwen en in het uitwisselen van culturele ideeën en het overdragen van kennis over de techniek van het beeldhouwen. Zij zijn Engelstalig. Er is doorgaans ook een Nederlandstalige begeleider aanwezig.

Het gereedschap wordt door African Art Promotion ter beschikking gesteld. De eerste bewerking vindt plaats met hamer en beitel. Daarna wordt het beeld met vijlen en raspen bewerkt, en uiteindelijk wordt het met watervast schuurpapier nat geschuurd. Na het schuren wordt het beeld verhit waarna er verschillende lagen kleurloze was op worden aangebracht. Hierdoor wordt de oorspronkelijke kleur en textuur van de steen zichtbaar. Door het uitwrijven van de was wordt een diepe glans verkregen. Cursisten zullen in circa 2 dagen in staat zijn zelf een beeld af te krijgen. Deze dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn.

Zoals gezegd wordt er gewerkt met serpentijnsteen uit Zimbabwe. Dit is een verzamelnaam voor een grote groep steensoorten waarvan bijvoorbeeld steatiet een heel zachte, en springsteen een heel harde variant is. Er zijn verschillende kleurschakeringen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.zimbabwe.nl of bellen met Gert Juckers op telefoonnummer 06-22198418.

Leave a Comment