Xanten doet Romeinse tijd herleven

Het nieuwe Romeins Museum Xanten is een bijzondere belevenis. Zowel het gebouw als de collectie zijn één grote, spectaculaire ontdekkingsreis door het Xanten van het Romeinse Rijk. Wie hier binnentreedt komt ogen tekort.

Vanaf Nijmegen is het Duitse Xanten ongeveer drie kwartier rijden. Het nieuwe museum vormt een welkome aanvulling op het veel oudere archeologisch Park. Daar zijn enkele gebouwen uit de Romeinse tijd herbouwd, zoals de stadsmuur, het amfitheater en de tempel. In het nieuwe Museum zijn de vele Romeinse vondsten in en om Xanten tentoon gesteld. Het is geopend in augustus 2008 en zeer modern van opzet.

Modern wil zeggen: toegankelijk, ruim, licht, multimediaal, de bezoeker veel zelf laten ontdekken. Bepaalde stukken mogen worden aangeraakt, bij sommige van de Romeinse overblijfselen hangen koptelefoons waar door op een knopje te drukken gesproken uitleg gegeven wordt, er staan videoschermen met bewegende beelden en er zijn zelfs amforen waar Romeins reukwater zo goed als mogelijk is nagebootst.

Op deze manier is het museum een feest voor jong en oud; bijna een Romeinse enclave in de 21e eeuw. De collectie hier overtreft wat te zien is in het wat mager bezette archeologisch park van Xanten. In Nederland zul je zo’n uitgebreide en gevarieerde collectie Romeinse topstukken vergeefs zoeken. Daarvoor moet je op zijn minst doorrijden naar Trier, maar dat ligt een heel stuk zuidelijker.

Het Archeologisch Museum is over de overblijfselen van de Romeinse thermen gebouwd. Het metalen skelet volgt de contouren van het zeer uitgebreide Romeins Badhuis van rond 100 na Christus. Je zou er bijna in verdwalen.

Wie na het Museum (en eventueel het park) nog energie over heeft moet beslist het centrum van Xanten bezoeken. De gotische St. Victor Dom met zijn kruisgang zijn is spectaculair. Grote delen van de middeleeuwse stadsmuur met zijn pittoreske poorten zijn goed bewaard gebleven. Het stadje ademt een authentieke, historische sfeer en biedt verrassende ontdekkingen, leuke terrasjes en ontspannen slenterplezier.

Xanten: vanuit Nederland goed te bereiken en beslist een dagtocht waard.


Geschreven door Bas Meisters
Leave a Comment