Tuinieren in februari

De tuin wordt langzaam wakker, dus tref voorbereidingen om te zaaien, te planten en te snoeien, maar pas op voor onverwachte vorst. Wij kunnen met dit weer, wat we nu meemaken, nog moeilijk spreken over seizoenen als we tuinieren . Een winter hebben wij echt nog niet gehad. Daarom zijn ook planten en bloemen in de war. Opletten wat we doen dus.


BLOEMEN

De clematissen die laat gebloeid hebben in de zomer of de herfst mogen nu wel degelijk gesnoeid worden. Kijk op circa 30 cm hoogte en knip de takken met een snoeischaar net boven de onderste dikke knoppen af. Maak borders vrij van dode planten resten als je dat in de herfst nog niet hebt gedaan. Plaats stokken voor de lathyrus. Gebruik een driepoot van bamboestokken of bevestig netten aan een schutting.


BOMEN


Snoei de kornoelje met rode takken door deze kort af te knippen, dit bevordert de groei van vele jonge loten. Let op de jonge moten hebben de felste kleur.

GROENTEN






Wanneer we nog niet gespit hebben, is het nu tijd om alles om te spitten en af te werken. Voeg kalk toe aan zure bodems en zeker op de delen waar je koolsoorten gaat kweken. Wied de bedden en plaats plastic kappen zodat de bodem opgewarmd is als er geplant of gezaaid gaat worden. Onder tunnels kunnen wij nu al sjalotjes en/of knoflook planten. Spinazie en tuinbonen zaaien we zodra de bodem warm genoeg is. Pootaardappels leggen we in een zaaibak binnen op een lichte plaats tot ze spruiten.

FRUIT






Maak het resterende snoeiwerk af en bind de scheuten van bramen en frambozen aan. Als je nog frambozen wil planten is het nu de hoogste tijd.

GRASVELDEN






Nogmaals moet ik zeggen en benadrukken dat het lopen op nat en/of bevroren gras zeer schadelijk is voor alle grassoorten. Op droge dagen kan je al wel de grasranden herstellen. Wie nieuwe graszoden wil leggen, mag dit nu ook doen, maar let wel dat de grond niet bevroren is.

ALGEMEEN ONDERHOUD






Nu kan je al de borders en bedden wieden. Verwijder de kiemplantjes van éénjarigen met de hand. Schoffel grote oppervlakten als het warm is en winderig zodat de kiemplantjes die je weg schoffelt snel verwelken. Graaf vaste planten zoals paardebloemen met wortel en al uit.

REPARATIES






Als het weer het echt toelaat is het nu het ogenblik om latwerken en schuttingen te repareren. Het schilderen kan bij een zonnige dag. Let wel op voor regendruppeltjes en vochtigheid, deze bederven uw schilderwerk zodanig dat er niks anders opzit dan opnieuw te beginnen.


SLAKKEN


Nu het vochtig is in de tuin en de eerste, nieuwe spruiten net uit de grond komen, is het een feest voor de slakken in de tuin. Strooi slakken korrels rond de planten. Doe dat in half op hun kant ingegraven potjes. Zo worden de korrels niet zo vlug nat en kunnen kinderen en huisdieren er niet zo snel bij. Slakken korrels zijn zeer giftig voor mensen. Pas deze methode niet toe in de omgeving van vijvers. Wanneer het gif in het water komt, zijn alle dieren die er in leven dood.

ZADEN KOPEN






Nieuwe zaden kopen wij altijd bij een tuincentrum en bewaren ze liefst op een droge en koele plaats. Nu kunnen wij ook alle bakken, potten en eventuele etiketten, die we willen hergebruiken, zorgvuldig schoon maken. Kijk goed na of de zaden van vorige jaren nog wel kiemkracht hebben. Om dat te controleren hebben wij een eenvoudige tip. Bekleed een plastic doos met een dubbele laag vochtig keukenpapier en strooi daar de zaden op. Doe een deksel op de doos en zet ze in een warme kamer. Na twee weken moet het zaad in de doos ontkiemd zijn. Is dit niet het geval, gooi dan het zaad weg want het is niets meer waard.

WETENSWAARDIGHEIDJE






Helleborus heeft in de winter prachtige bloemen. Wanneer je er binnen wil van genieten, knip je er enkele kort af en laat ze drijven in een schaaltje met water. De kleur van de bloemen varieert nogal eens, dus koop bloeiende plantjes om er zeker van te zijn dat je de kleur krijgt die jij mooi vindt. Donkerpaarse cultivars zijn zeer gewild, maar let op, in de tuin komen ze vaker minder goed uit tegen donkere grond dan de lichtere tinten. Geef de planten voldoende ruimte en zet ze minstens 1 meter uit elkaar zodat ze hun brede takken onbelemmerd kunnen uitspreiden. ALLE DELEN VAN DEZE PLANT ZIJN GIFTIG EN HET SAP KAN HUIDUITSLAG VEROORZAKEN !!!!

Jimaru en Jill





























Leave a Comment