Tuinieren in januari deel 2

Als je meer tijd hebt voor uw tuin denk dan niet dat je in deze periode niets kan uitrichten. Kijk eens goed rond naar de opzet van je tuin en let op alle verbeteringen die je eventueel kan aanbrengen. Kan je bijvoorbeeld rondlopen in je tuin zonder modderige voeten te krijgen? Zo niet, dan kunnen tuintegels of stapstenen het leven wat gemakkelijker maken. Maak eens foto’s van je tuin en kijk eens naar interessante vormen en kleuren die je eventueel zou kunnen aanbrengen. Let vooral op dat gedeelte waar je op uitkijkt. Schrijf op welke planten je na de late vorst eventueel zou willen planten en waar ga je ze zetten.

Controleer ook eens de boompalen en boombanden. Staan de palen nog stevig in de grond en zijn de banden niet te strak gespannen om de boom ? Daardoor wordt de sapstroom van de boom geremd en kan zelfs de boom dood gaan. Zorg er dus voor dat de banden los genoeg zitten. Maak eens een compostbak. Kies daarvoor een geschikte plaats in de tuin die je met de kruiwagen gemakkelijk kan bereiken. Het goedkoopst is een compostbak van plastic, maar jue kan ook een houten bak kopen of er zelf één maken. De bak moet ongeveer 1 meter hoog zijn en even breed en even diep. Laat ons zeggen een kubieke meter. Gebruik houten latten zodat de compost gemakkelijk van de bodem te verwijderen is. Controleer nu ook schuttingen, pergola’s en andere tuinconstructies. Repareer ze nu terwijl de planten in rust zijn en je er gemakkelijker bij kan komen. Hout dat in kontakt komt met de grond rot vlug. Palen en houten randen dienen dan ook regelmatig vervangen te worden. Nu is het ook het ogenblik om vroege aardbeien te planten. Kweek ze onder glas zodat je het fruit 2 tot 3 weken eerder kan plukken. Zet nu de opgepotte plantjes in je tuinkas.


WAT KUNNEN WIJ AL KOPEN DEZE MAAND BIJ DE TUINCENTRA ,


In januari bieden de meeste tuincentra buitenplanten met korting aan. Winterharde planten in goede conditie zijn een prima aanschaf. Coniferen kan je beter in het voorjaar kopen. Tik de plant uit de pot, de potgrond mag niet doorweekt zijn en de wortels moeten intact zijn. Plant ze zodra de grond goed bewerkbaar is. Potten met vroege voorjaarsbollen zijn zeer verleidelijk, maar duur. Koop er daarom slechts een paar van en gebruik ze voor het opfleuren van bakken met altijdgroene planten of olant ze onder de rozenstruiken. Sommige winterbloeiende struiken zijn deze maand in de aanbieding.


Kijk vooral naar .:


– Mahoniestruik (Mahonia japanica)

– Peperboompje (Daphne mezereum)

– Sarcococca (kuipplant)

– Drimys winteri (kuipplant)

– Toverhazelaar (Hamamelis mollis)


WAT KUNNEN WIJ DOEN VOOR DE LEVENDE NATUUR ?
Zet regelmatig voedsel en water voor de vogels neer, liefst steeds op dezelfde plaats. Zie of dit alles buiten bereik van de katten is. Zaadbollen kan je in de hele tuin ophangen en water wordt in schaaltjes neergezet. Het is niet nodig om een vogelhuisje te kopen.


Tuinvogels houden van .:


– Vogelmengvoer

– Broodkruimels

– Kaas

– Rozijnen

– Overrijp fruit

– Noten

Bescherm de vissen in de vijver door een gat ijsvrij te houden zodat gassen van rottende planten kan ontsnappen. Er zijn 2 simpele manieren om dat te doen. Laat een bal in het water drijven of zet een pan heet water op het ijs zodat het langzaam smelt. SLA NOOIT EEN GAT IN HET IJS !!! De trillingen zouden de vissen kunnen doden.

Nog een tip die ik jullie wil meegeven is de volgende. Sneeuw is mooi, maar door het gewicht kunnen takken afbreken en kan de vorm van de bomen worden aangetast. Klop sneeuw met een bezem van de takken van coniferen en andere grote en dunne bomen af. Ook tuinkassen kunnen te lijden hebben onder de zware druk van de sneeuw. Dus trotseer de kou en verwijder sneeuw zo snel moegelijk met een borstel.

Jimaru en Jill

Leave a Comment