Tuinieren in maart deel 2

Wanneer je meer tijd hebt voor je tuin, kun je ook meer dingen doen waar anderen weinig of geen tijd voor vrijmaken.Je kunt ieder jaar je tuin volledig overhoop halen en opnieuw beginnen, maar de bedoeling is eigenlijk jaar na jaar een mooie tuin

op te bouwen die naar je eigen wensen is gevuld en waar het hele jaar door wat anders bloeit en groeit. Aan beginners kan ik gerust zeggen dat een tuin om van te genieten wel enkele jaren nodig heeft om tot uiting te komen. Dit geldt dan ook voor elke soort tuin. Natuurlijk heeft de ene liever bloemen dan planten of omgekeerd. Misschien heb je liever fruit of groenten in je tuin.

Het kan allemaal, maar toch heeft elke tuin zijn tijd nodig om volwaardig te worden. Wij kunnen niet alles vermelden, maar de meeste dingen die we hier vermelden kan iedereen gebruiken, zowel beginners als volleerde tuinders. De perioden waarin bepaalde bewerkingen moeten gebeuren komen elk jaar terug. En dat kan je enkel leren na veel te doen .


VERNIEUW OUDE BLOEMBORDERS


Bloemborders die het de vorige zomer niet zo goed deden kunnen we best vernieuwen. Indien gewenst ook verleggen of verplaatsen. Haal grote pollen meerjarige of vaste planten uit de grond. Deel de wortelkluiten in stukken met de hand.

Ook kan het met een scherp mes of twee aan twee rug aan rug gehouden tuinvorken. Alle oude en zieke plantendelen gooi je beter meteen weg. Jonge stukken kan men natuurlijk terug gebruiken. Plaats ze in groepjes van drie, dat geeft het beste effect. Verrijk de grond eerst met organische mest alvorens je de planten terug plant. Je kan opkomende spruiten met slakkenkorrels beschermen. Is de grond echt te schraal, breng dan wat rozenmest aan om de bloei te bevorderen. Geef de planten water wanneer het niet regent. Alle onbedekte grond kan je best bedekken met schorssnippers of een soortgelijk mulchmateriaal.

Heb je in je borders ook heidesoorten staan die in de winter bloeien, moet je deze nu snoeien met de heggeschaar.


SNOEIEN


Jonge struiken met grijze of zilverkleurige bladeren zoals Santolina, Alsem en Lavendel, dienen gesnoeid te worden omdat de bladeren hun kleur en vorm zouden behouden. Kijk naar de nieuwe uitlopers aan de basis van de plant en knip oude stengels af op 10 cm van de grond. Oude en ongelijke planten kunnen het best vervangen worden door nieuwe.

Muntplanten dienen ook gesnoeid. Een betere werkwijze is de munt in een grote plastic emmer (zonder bodem) te planten.

Graaf die emmer in to de rand ongeveer 2,5 cm boven de grond uitsteekt. Zo voorkom je dat de uitlopers zich gaan verspreiden. Sommige muntsoorten zaaien zichzelf uit, dus trek daarom alle zaailingen uit alvorens er een overwoekering komt.


PLANTEN EN BEPLANTEN


Begin alvast met planten voor een kleurrijke herfst, hoe raar dit ook mag klinken. Siergrassen en struiken met aantrekkelijke bessen (Cotoneaster en Vuurdoorn), hebben voor de toekomst iets te bieden. Nerine’s geven interessante bloemen voor zonnige, goed afwaterende plekken in je tuin. Plant de droge bollen in het voorjaar, dus nu !

Beplant moeilijk te wieden plaatsen als steile hellingen met altijd groene bodembedekkers. Bijvoorbeeld kan je met klimopsoorten al een heel eind ver komen. Ze hebben verschillende bladvormen en patronen. Zo is er ook nog de kleine maagdenpalm ( Vinca minor), kruipjeneverbes en Euonymus fortunei. Je kan natuurlijk ook geld besparen door planten te stekken. Deze stekken dienen in de herfst te worden uitgeplant.

Let op want nu planten wij ook de kruiden. De meesten zijn winterhard. Wij denken hier aan Muntsoorten, Bieslook, Peterselie, Rozemarijn, Salie en Tijm.


FRUIT


Wil je toch fruit in je tuin, kweek dan eens aardbeien. Je hebt enkel een paar potten nodig van 25 cm doorsnede en een zonnig terras. Poot jonge plantjes in een goeie compost. Bedek de planten na de bloei met zwarte netjes om het fruit tegen de vogels te beschermen. Je kan gerust de planten enkele jaren in de potten houden. Denk eraan tijdens het groeiseizoen hebben ze wekelijks een dosis vloeibare mest nodig.


TIPS


In warme periodes in het voorjaar komen vaak vlinders te vroeg uit hun winterslaap. Bloemen met nectar zijn dan nog heel schaars.Je kan hen helpen door één of twee van de volgende planten op een warme beschutte plaats te kweken.

– zenegroen (Ajuga reptans)

– Aubretia

– Judaspenning (Lunaria annua)

– Sleutelbloem

Ook amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders brengen een deel van het jaar op het land door. Ze eten dan vooral insecten en slakken. Elk voorjaar keren ze naar het water terug om zich voort te planten. Zelfs een kleine vijver verzekert

hun voortbestaan al. Een hellende rand zorgt voor een gemakkelijke toegang en een beetje plantengroei dient als schuilplaats. Kikkerdril is gemakkelijk te vinden, padden wikkelen hun eieren echter rond waterplanten en salamanders verstoppen hun eieren onder de bladeren van vijverplanten.

Wees ook vriendelijk voor de dieren in de tuin, zij zorgen voor de natuur, leven van de natuur en brengen ook je tuin mee tot leven.

Jimaru en Jill

































































Leave a Comment