Tuinieren in Maart

De gewassen beginnen stilaan te groeien en de lente bloesem geeft aan dat we weer kunnen gaan snoeien, planten en zaaien. De winter was dit jaar niet streng voor ons maar wel nat. Onze grootste bekommernis zal allereerst ons grasveld zijn. Ook bloemen, bomen en struiken vragen nu meer aandacht. Wie fruit en groenten kweekt kan ook weer aan de slag. Verder kunnen wij vermelden dat de winterharde planten nu het best kunnen geplant worden zodat de wortels zich voor de zomerperiode goed kunnen ontwikkelen. Is het voorjaar wat te droog, vergeet dan deze planten niet regelmatig eens te besproeien.


GRASVELD


Nogmaals willen wij vermelden dat het liefst enkele dagen droog is alvorens ons grasveld te betreden.

Verwijder alle takken, twijgjes en resterende bladeren van het ganse grasveld alvorens je met de maaimachine van start gaat. Maai het gras en breng wat voorjaarsmest op. Verwijder onkruid met de hand of, indien je wenst, met een chemisch onkruidmiddel. Het is nu inderdaad het juiste en goeie moment om onze gazon een totaal- behandeling te geven. Verspreid het speciale gazonmest gelijkmatig over het grasveld nadat je de instructies op de verpakking zorgvuldig hebt gelezen. Ongelijkmatige toepassing resulteert in een rommelig grasveld. Voor alle soorten grasvelden is een doseerwagentje of meststrooier erg handig. Zeer belangrijk is ook om het dood mos en afval weg te harken met een bladhark of een verticuteerhark. Is je grasveld groot, huur je best meen verticuteermachine.


BLOEMEN


Wied de borders en verwijder het beschermingsmateriaal dat je in het najaar rond de planten hebt aangebracht.

Breng een 5 cm dikke laag mulch aan tegen onkruid en om uitdroging te voorkomen. Je kan ook eventueel een rand rond de border aanleggen zodat de mulch niet verspreid wordt op de paden. Snoei de oude en zwakke takken uit de Hortensia voordat de nieuwe groei begint. Verwijder ook de oude bloemhoofden, maar laat de dikke knoppen zitten.


BOMEN EN STRUIKEN


Nu is het een geschikt ogenblik om de naaldbomen te controleren op eventuele winterschade. Jonge bladeren hebben meestal wel wat last van vorst of drogen uit door de wind. Snoei ze tot op gezond hout en snijd alle groene uitlopers van kruidachtige planten af voordat ze overweldigend gaan woekeren. Het is nu ook de tijd om haagplanten te planten. Meestal gebruiken wij die om meer privacy te creëeren of om lelijke plekjes in de tuin aan het oog te onttrekken.


FRUITBOMEN


Bind de nieuwe scheuten van leifruitbomen op. Leg nu ook bij de fruitbomen een laag mulch van organische mest of tuincompost onderaan de stam.


GROENTEN


Voor de groentenkwekers onder ons kan ik zeggen dat het nu de moment is om de vroege aardappels te planten.

Voor alle andere groenten kan je ook nu zowel binnen als buiten zaden zaaien.


SERRE OF KAS


Ventileer de kas of serre regelmatig bij warme en droge perioden, maar vergeet hem ‘s nachts niet dicht te doen.

Let op de stekken van kruidachtige overblijvende planten of knollen die zijn gepoot. Geef water naar behoefte en controleer de temperatuur.


ZAAIEN EN PLANTEN


De meeste zaden die een vroege start nodig hebben kunnen best deze maand gezaaid worden. Ik denk hier aan

– Afrikaantjes

– Ageratum

– Vlijtige Liesjes

– Nicotiana

– Salvia’s

– Viooltjes

Jonge planten moeten tijdens de groei worden verpot. Hou ze vorstvrij op een lichte plaats, maar bescherm ze tegen de felle zon.

Controleer de wortels van meerjarige potplanten. Wanneer de wortels uit het gat van de pot komen is het hoog tijd om de planten te verpotten. Gebruik hiervoor uitsluitend verse potgrond. Geef pas water als de planten terug beginnen te groeien.

Vier weken na het verpotten kan je ook beginnen met het bijmesten.


TIP


Heb je een kale muur of een schutting, verfraai deze dan eens met een dwergkwee ( Chaenomeles).

Deze bladverliezende, maar stekelige plant geeft je in het voorjaar prachtige rode, oranje, witte of roze bloemen.

Om deze plant goed te laten groeien en bloeien is het belangrijk deze netjes te houden door hem regelmatig te snoeien en te leiden. Bevestig eerst 3 horizontale draden aan de muur of schutting met speciale spijkers. Let wel dat de draden tussen

de 30 en 45 cm uit elkaar liggen. Bind vervolgens de hoofdtakken aan de onderste draad met raffia. Snoei in de zomer de uitstekende takken terug tot 5 bladeren. Eens de plant goed gaat bloeien, moet hij na de bloei steeds gesnoeid worden.

Snoei daarom de takken van het vorige jaar terug tot één of twee knoppen.

Veel plezier !!!

Jimaru en Jill

























































































Leave a Comment