Tuinieren in oktober deel 1

Met het genieten van de najaarskleuren zijn wij aan de laatste maand van het gehele jaar rond tuinierengekomen. Deze maand is het volop bladeren harken en ze naar de composthoop brengen voor volgendjaar. Wij beginnen ook al aan de plannen voor het volgend plantjaar.


BLOEMEN


Vaste planten die te groot worden, te snel groeien of slecht bloeien kan je nu oprooien en scheuren. De jonge buitenste delen van de kluit kan je opnieuw planten. Verwijder de plantensteunen en berg ze op.Bamboestokken bewaar je het best in PVC-buizen, steunen van ijzerdraad moeten worden opgehangen, anders verbuigen ze. Wied nu ook onder de borderplanten. Dek planten af die gevoelig zijn voor vroegevorst. Dit kan je doen met 15 cm boomschors (waait niet weg) of met tuinfleece.



BOMEN EN STRUIKEN




Dit is een goeie tijd om bomen en heesters te planten. Bomen die meer dan 1.5m hoog zijn en wind vangen hebben een paar jaar steun nodig zodat de wortels zich goed kunnen vasthechten. Zet de boompjes vast met een verstelbare boomband en zorg ervoor dat er een afstandhouder tussen de boom en de steun zit, zodat de bast van de jonge boom niet meteen beschadigd wordt.


GRASVELD


Deze maand kan je nog wel zoden leggen en randen herstellen, maar loop niet over het gras wanneer het erg nat is of het bevroren is.


FRUIT


Bewaar de mooiste appels in plastic zakken met gaatjes. Controleer ze regelmatig en gooi appels met rotte plekjes weg. Ruim ook alle afgevallen appels op .


KAS


De in het najaar gezaaide lathyrus bloeit eerder dan wanneer deze in het voorjaar wordt gezaaid.Zaai in een koude bak of onverwarmde kas. Verwijder de toppen als de plantjes ca. 10 cm hoog zijn.


ONDERHOUD


Verwijder alle bladeren op paadjes en opstapjes, want ze worden als het nat wordt erg glad. Maak dakgoten schoon als ze verstopt dreigen te raken. Haal ook nat blad uit de rotstuin en van het gazon, zodat de planten gezond blijven. Maak bladaarde : stop het vochtige blad in een vuilniszak, maak er een paar gaten in en zet hem weg. Op die manier heb je volgend jaar een hele boel bladaarde om als bodemverbeteraar te gebruiken.


KRUIDEN IN DE WINTER


Een keukenvensterbank met potjes verse kruiden staat ‘s winters altijd leuk. Zet vaste kruiden zoals munten bieslook in potten binnen. Je kan in deze tijd van het jaar ook tweejarige kruiden kopen zoals bijvoorbeeld peterselie.


GROENBLIJVENDE PLANTEN


Plant groenblijvende planten uiterlijk begin oktober of wacht anders tot volgend voorjaar.Bladverliezende heesters kan je planten en verplanten zodra het blad afgevallen is.


VOORJAARSKLEUR


In de volgende maanden zal de grond steeds kouder worden dus perkplanten en bollen moeten zo snel mogelijk de grond in. Tulpen zijn een uitzondering, die kunnen zelfs begin december nog geplant worden.


TAKKEN VERSNIPPEREN


Wanneer we de houten stengeltjes versnipperen zullen deze sneller vergaan. Wanneer je oude stukken hebt gerooid of stapels snoeisel hebt liggen, loont het de moeite een versnipperaar te gebruiken.Laat houtig materiaal goed drogen, want op vochtige en groene delen loopt de machine gauw vast.Je kan ook takversnipperaars (electrische hakselaars) huren. Draag steeds een goeie beschermingsbrilen een paar stevige handschoenen.


TIP


Wie hem niet kent kan de wilde wingerd eens proberen in de tuin. Hij wordt geplant om zijn karmijnrode blad in het najaar. Het is tevens een sterke groeier die na vijf jaar een oppervlakte van 4.5 x 3m kanbedekken. Laat er één tegen de stam van een groenblijvende boom klimmen of een garagemuur bedekken. Geef deze wingerd niet te veel de vrije hand op de muren van je huis, de hechtnapjes zijn lastig van hout- en pleisterwerk en ruiten te verwijderen. De wilde wingerd groeit in alle grondsoortenen zijn gemakkelijk te kweken. Plant de wingerd in een groot gat met veel organisch materiaal. Steun de jonge planten met bamboestokken. Het blad kleurt het mooist wanneer de plant in halfschaduw staat.

JIMARU en JILL























































Leave a Comment