Tuinieren in september deel 1

Nu is het de ideale tijd om voorjaarsbloeiende bollen en winterharde planten te planten. De wortels groeien zeer goed nu het in de grond nog warm is en niet zo droog als ‘ s zomers.


BLOEMEN


Plant vroegbloeiende bloembollen nu al in de tuin. Een speciale bollenplanter is echt niet nodig hoor, een tuinschepje volstaat reeds. Narcissen en krokussen kunnen het best direct na aankoop de grond in.Overblijvende voorjaarsbloeiende perkplanten zoals muurbloemen, duizendschonen en primula’s kunnen nu worden uitgeplant, evenals winterharde borderplanten en bodembedekkers. Rozen, inclusief bodembedekkers, rankende klimmers en oude rozenrassen, kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door een stek van de houterige delen te nemen. Neem goed uitgerijpte, houterige scheuten van dit jaar, snijd ze in stukken van ca. 25cm. en verwijder de bladeren op de bovenste 2 na. Doop de stekken even in hormoonpoeder en zet ze rechtop in een geultje van 20 cm. op een schaduwrijk plekje in de tuin, druk de grond stevig aan en geef flink wat water. Na een jaar kan je ze verplanten op de plaats van bestemming. Miniatuurrozen worden op de zelfde wijze vermeerderd. Neem stekken van 8 cm. en laat ze wortelen in potjes met potgrond.BOMEN EN STRUIKENPlant nu de nieuwe groenblijvende heesters en coniferen of verplaats de bestaande. Gebruik ze vooral om lelijke plekken te maskeren of, indien ze daartegen kunnen, als windscherm.


GRASVELD


Geef het gras alleen nog speciale najaarsmest (zonder stikstof). Maak nu het gazon al winterklaar. Belucht het gras om de drainage te verbeteren en de wortels meer lucht te geven. Prik met een greep om de 10 cm. diep in het gazon.


KAS


Trek de tomaten uit, maak de kas goed schoon voor je er jonge planten in zet. Niet-winterharde vaste planten in borders of potten moeten zeker voor de eerste vorst binnen zijn. Stekken die eerder in het jaar werden genomen kan je nu oppotten en gewortelde potplanten naar binnen halen.


WAT JE NOG KUNT DOEN


-De tweejarige planten die je eerder in het jaar hebt gezaaid, worden nu best op hun definitieve groeiplekken gezet.

-Wanneer je een bepaald fruitras wilt aanschaffen, kun je nu beter planten met kale wortels bij de kweker bestellen (of bij het tuincentrum kopen) dan nog containerplanten te kopen. Ze moeten dadelijk na ontvangst worden geplant.

-De uien kan je nu best uit de grond nemen en leg ze, als ze nog moeten rijpen, in de kas om te drogen. Sla ze dan op een koele, lichte, droge plaats op.

-Graszaad kiemt het beste wanneer het begin september wordt gezaaid. Dit is ook de ideale tijd om graszoden te leggen.

-Bind de nieuwe loten van klimplanten en leiheesters op met raffia of speciale binddraad, het kan ook met touw, zodra de zomerbloeiers weg zijn en wanneer je er bij kunt. Bind ze wel goed vast, maar niet te strak. Zo zijn ze beschermd tegen harde wind.

-De herfstchrysant bloeit bijzonder rijk en is in talloze kleuren en bloemvormen verkrijgbaar. Plant ze in het najaar in de border of in potten op het terras. Je koopt de plant best in knop of in bloei om er zeker van te zijn dat je de gewenste kleur krijgt, want de namen van de rassen worden meestal niet vermeld. De meeste herfstchrysanten hebben margrietachtige bloemen, maar er zijn ook andere vormen op de markt. Zet ze op een zonnige plek in grond met flink wat tuincompost of ander organisch materiaal.Voor onze landen zijn ze niet genoeg winterhard, dus na de bloei wegdoen.

JIMARU EN JILLLeave a Comment