Voor diegenen die regelmatig onze artikelen lezen over tuinieren, weten al wel dat we in deel 2 steeds wat meer tips geven voor de tuiniers die wat meer tijd aan hun tuin willen besteden. Extra tips die veel kunnen bijdragen tot verfraaiing van de tuin of om gemakkelijker te werken in de tuin.
ZET BIJ DE BORDERPLANTEN PLANTETIKETTEN
Nu je nog weet wat waar staat is het gemakkelijk, maar blijf je het onthouden , dat is een andere zaak.
Daarom deze tip. Ruim ook de dode planten op en gooi ze op de composthoop. Zaadhoofden kan je voor de vogels laten liggen.
HELLINGEN
Had je deze zomer moeite om hellingen te maaien of te wieden? Plant daar dan bodembedekkers. De helling moet wel helemaal onkruidvrij zijn voordat je gaat planten. Houd de bovenste laag grond van een kale helling op zijn plaats met bijvoorbeeld oude netten die je met pennen vastzet. Maak voor het planten gaten in de netten. Wanneer de helling met gras begroeid was, moet je voor het beplanten de grond verbeteren met organisch materiaal zoals bemeste potgrond of tuincompost. Begin boven aan de helling en werk verder naar beneden.
VERZORGING VAN HET GAZON
Maak het grasveld volledig in orde voor de winter. Hark zoveel mogelijk mos en andere afval (vervilte maairesten) uit het gras. Dat gaat prima met een bladhark (waaiervormige hark met verende punten).
Voor grotere gazons is het aan te raden een verticuteerhark te gebruiken. Wanneer je echt lelijke plekken hebt in het gazon, snij deze vierkantig uit, net wat groter dan de lelijke plek. Maak de grond met een greep los en vul op met goeie tuingrond. Gebruik eventueel een zeef om kluitjes te kunnen verwijderen. Strooi dan het graszaad erover en nog een laagje gezeefde aarde er bovenop. Blijf water geven tot het zaad ontkiemd is.
WINTERHARDE PLANTEN
Bomen, heesters, klimmers en vaste planten worden nu geplant wanneer ze winterhard zijn. Niet alle tuincentra hebben in deze periode van het jaar jonge planten in voorraad, dus opletten dat planten in de zomer niet te sterk zijn doorgeworteld in de pot of verzwakt.
BLOEMBOLLEN VOORTREKKEN
Plant nu de bloembollen die je met Kerstmis binnen in bloei wil hebben in potten. Verpak de potten
in een zwarte vuilniszak en zet ze 8 tot 14 weken op een koele, donkere plaats zoals de garage, de schuur, of de koele kelder. Kijk nu en dan of de aarde nog vochtig is. Plaats de bak of pot in een lichte ruimte zodra de bollen uitkomen.
KAMER EN KUIPPLANTEN
Alle kamer en kuipplanten die gedurende de ganse zomer hebben buiten gestaan moeten nu naar binnen.
GROENTEN EN FRUIT
Oogst alle overgebleven groenten en de eerste appels en peren, vers zijn ze het lekkerst.
Maak de groentenbedden winterklaar.
GOED OM WETEN
In het najaar is het de goeie tijd om bol en knolgewassen aan te kopen die in het voorjaar moeten bloeien. Neem stevige en gezonde exemplaren. Bolletjes als krokussen die in de grond blijven zitten, zullen zich in het gras of in de borders vermeerderen. Ze verwilderen.
Bollen en knollen die verwilderen in de tuin zijn.:
– Anemone blanda
– Cyclaam (Cyclamen hederifolium)
– Fritillaria’s
– Narcissen
– Scilla’s
– Winterakonieten
– Blauwe druifjes
LEVENDE NATUUR
Katten zijn dol op ingeplante of omgespitte perken, maar ze houden niet van vochtige grond.
Een goeie sproei-installatie houdt ze wel op een afstand. Chemische middelen werken wel, maar na elke regenbui moeten ze opnieuw worden aangebracht. Je kan ook stokjes in de grond steken of verse sinaasappelschillen in de perken strooien of een eindje verderop kattenkruid (Nepeta) planten.
Snoei en verwijder afstervende bladeren van waterplanten in of rond de vijver. Zo voorkom je dat het blad in het water gaat rotten. Ook kan je een net spannen over je vijver om de bladeren tegen te houden wanneer de bomen hun bladeren verliezen. Het net moet goed boven het water gespannen zijn op een houten frame of bamboestokken en zo blijven tot alle bladeren gevallen zijn.
JIMARU EN JILL