Seniorenreizen hebben ten onrechte een stoffig imago

Vakanties voor senioren hebben bij een groot gedeelte van de doelgroep een stoffig imago. Ten onrechte, want de reizen verschillen nauwelijks van andere vakanties. Er is alleen intensievere begeleiding en het programma biedt vaak facultatieve excursies. Dat is een van de conclusies van een afstudeeronderzoek dat NHTV-studente Jody Scholten uitvoerde in opdracht van TourWise.

Doel van het onderzoek was te achterhalen hoe 50+-ers aankijken tegen de vakantiewijzers voor senioren die in april in de regio’s Apeldoorn, Breda en Utrecht zijn geintroduceerd. Een landelijke variant is sinds enkele maanden te vinden onder de naam Violet’s VakantieWijzer. Via de vakantiewijzers kunnen senioren een begeleide rondreis of excursiereis selecteren die precies bij hen past. De bestemmingen lopen uiteen van Afrika tot Zeddam. Een gedeelte van de reizen bestaat uit reizen die geschikt zijn voor speciale doelgroepen, zoals mensen die slecht ter been zijn of extra begeleiding op prijs stellen.

De waardering voor dit nieuwe initiatief blijkt groot. Zestig procent van de ondervraagde personen gaf aan de vakantiewijzers positief te beoordelen. Van de overige senioren zei het grootste gedeelte het internet niet te kunnen of willen gebruiken voor het uitzoeken van een vakantie.

Veel 50+-ers hebben het beeld dat alleen hoogbejaarde en hulpbehoevende mensen met een seniorenreis meegaan. Zij voelen zich daarbij niet op hun plaats. Zij zijn bovendien bang dat het tempo te laag is. Ook hebben zij het idee dat zij niet genoeg vrijheid zullen krijgen. Dat zijn idee├źn die volgens Scholten niet stroken met de praktijk. Het is volgens de onderzoekster verstandig reizen voor senioren op een neutrale manier te presenteren. De nadruk moet volgens de onderzoekster liggen op de beleving tijdens de reis.Leave a Comment