Een weekeinde naar Den Haag en Delft.

Het is geweldig hoeveel er te beleven en te zien valt in deze zo dicht bij elkaar gelegen steden. Alles goed bereikbaar. Geheel weersonafhankelijk. Museums, attracties van pretpark tot omniversum, historische gebouwen, rondvaart en stadswandelingen staan ter beschikking. Wij besluiten er een lang weekeinde van te maken. Van vrijdag tot zondagavond.

De auto blijft thuis. Uitstekend met openbaar vervoer bereikbaar. Het station Den Haag Centraal ligt in het centrum van Den Haag en is tevens het knooppunt van het uitgebreide openbaar vervoersnet naar alle plekjes in beide steden.

Onze voorbereiding doen we op de site van citycard (zie links), een aanrader. We bestellen kaarten voor 48 uur onbeperkt openbaar vervoer en veel kortingen, prijs 20 euro p.p. Er is ook een kaart voor 24 uur tegen de prijs van 13 euro. Het is een enerverend weekeinde geworden. In de trein naar huis vielen we tevreden in slaap. Kun je in de auto niet maken

Even iets over de

historie

. De eerste duinen vormen zich zo’n 6000 jaar geleden. Ter hoogte van Ypenburg is er in de Nieuwe Steentijd op een klein duin bewoning geweest door mensen. Het is een ideale plek met beschutting, maar ook veel voedsel. De van de jacht levende prehistorische mens kon vissen op zowel zout- als zoetwatervissen en jagen op vogels en wild. Ook de Romeinen komen langs en hebben een vestiging in Voorburg. Het land is eerst echt ontwikkeld door de Graven van Holland. Zij regelden de ontwatering, wat bijna het einde voor het boerenbedrijf betekende. Het is dan al Middeleeuwen. Het is ook dankzij die graven van Holland, die hun paleizen hier hebben gebouwd dat Den Haag een stad met zeer veel groen is.

Na aankomst op Den Haag Centraal te voet naar het

VVV op de Hofweg 1

. Onze

citycards

liggen gereed. Met tram 9 naar

Scheveningen

om in te boeken bij het Bilderberg hotel. Er is een uitgebreide keuze aan overnachtingsmogelijkheden in deze regio. Wij kiezen voor dit hotel vanwege een leuke aanbieding en de ligging in Scheveningen.

We maken een wandeling over de

boulevard

en vinden het allemaal wel erg volgebouwd. Welke welstandscommissie heeft hier geadviseerd? Het is wel gezellig. Overdekt shoppen, de pier op en neer en dan naar

Sealife

. Hier zijn meer dan 45 aquariums waar heel veel vissen zijn te bewonderen. De roggen zijn zelfs te aaien. Echt dit kan met behoud van droge voeten.

Met tram 9 gaan we naar het

centrum van Den Haag

. We wandelen naar het winkelgebied. Jantje, de zoon van de graaf, wijst ons de weg. Helaas wel in de verkeerde richting. De

passages

(overdekte winkelstraten) zijn prachtig. Leuke winkeltjes, een geweldige boekwinkel en schitterende overkapping en afwerking van de wanden. Een ongeëvenaard winkelgebied.

Dineren doen we op het Plein. Er zijn meerdere sfeervolle en kwalitatief goede restaurants, waar tegen een redelijke prijs kan worden gegeten.

Voor de avond hebben we kaartjes besproken voor een voorstelling in de

Koninklijke Schouwburg

. Over de voorstelling heb ik het niet. Die draait toch niet meer, maar deze Schouwburg moet u beleven. Een Schouwburg pur sang. Prachtige zaal en indrukwekkende balcons. Een klassieker.

Na de voorstelling lopen we over de

Dennenweg

en de straatjes evenwijdig en drinken een biertje in één van de gezellige en met veel bezoek vereerde bars.

Om ons niet te vergissen gaan we weer met tram 9 naar Scheveningen. Zelfs de alcoholische versnapering doet ons niet twijfelen bij het terugvinden van ons hotel. Prima kamer, heerlijke bedden en een klasse ontbijt. Dat wat een stadshotel moet bieden.

Zaterdagmorgen nemen we

tram 1 naar Delft

. Zonder overstappen staan we in drie kwartier in het centrum van Delft. Tevens hebben we een afwisselende route door Den Haag, Rijswijk en Delft gereden. Langs de Scheveningse bosjes, het Vredespaleis, de Javastraat, de Kneuterdijk, dwars door het centrum van Den Haag langs het grote witte stadhuis, het station Hollandsspoor en dan via Rijswijk (de Herenstraat in Oud-Rijswijk is een bezoekje waard) naar Delft.

Zo maar wat dwalen door het centrum van Delft is een belevenis. De vele grachten, oude woningen en historische panden doen de belasting van de benenwagen vergeten. We brengen een bezoek aan de

Nieuwe en Oude Kerk

. De scheve toren (weer een reisje naar Pisa bespaard) is het teken van de Oude Kerk. In de kerk zijn de praalgraven van Maarten Tromp en Piet Hein (beiden zeehelden) en prachtige gebrandschilderde ramen te zien.

De Nieuwe Kerk is vooral bekend vanwege de Koninklijke grafkelder (niet toegankelijk) en het praalgraf van Willem van Oranje.Deze Willem is op 10 juli 1584 in Delft vermoord. De eerste moord in Nederland vanwege godsdienstovertuiging? In het

museum de Prinsenhof

, waar de moord heeft plaatsgevonden, zijn de kogelinslagen nog te zien. Ook gaat men in het museum in op achtergronden van deze moord. De moordenaar, Balthazar Geraerds, is er niet mild afgekomen. Vierendelen lijkt me niet echt prettig.

De lunch gebruiken we op één van de terrasjes op het grote marktplein tussen de Nieuwe Kerk en het stadhuis.

Terug in Den Haag ontdekken we dat qua moorden hier meer premières zijn gegeven. Op 20 augustus 1672 heeft hier de eerste politieke moord plaatsgevonden. De gebroeders de Witt, weet u nog van de geschiedenisles? Dit alles wordt ons verteld bij het bezoek aan het

Haags Historisch Museum

(Buitenhof 33 – dichtbij het torentje van de Minister President – er is blijkbaar wat aan de hand want het licht brand in het torentje) en het

Museum de Gevangenpoort

. De martelkamer lijkt wel te spoken.

We wandelen naar de Zeestraat. Op nummer 65 is het

Museum Mesdag

. Wij komen specifiek voor het panorama. Prachtig om te zien dat oude Scheveningen op het rondom schilderij. De vertekening is groot. Er ligt een kruik die wel 1,5 meter lang lijkt, maar een lege jeneverkruik van 1 liter blijkt te zijn.

In de ban van rondom beelden gaan we naar het

Omniversum

. Niet gereserveerd, maar gelukkig zijn er nog twee kaartjes te krijgen. Een film over natuurgeweld wordt ons getoond op een scherm dat ons geheel lijkt te omsluiten. Wel een hevige test voor je evenwichtsgevoel.

Dineren doen we vanavond in het

Kurhaus

. Deze grandeur moeten we meemaken. Het heeft inderdaad nog uitstraling. Je moet even de bebouwing eromheen wegdenken, dan heeft het die grandeur ook aan de buitenzijde. Maar voel je je echt in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Het heeft al heel wat gekost, dus op naar het

Casino

. Kijken of het geluk ons wil toelachen. Als we om half een op onze kamer komen, blijkt dat het een duur avondje was. Tot onze gestelde limiet hebben we verspeeld. Kunnen we nu minder inkomsten belasting betalen?

Zondagmorgen ligt heel Nederland aan onze voeten. Nee, we hebben geen staatsgreep gepleegd, maar wandelen door

Madurodam

. Met tram 9 eenvoudig te bereiken. Het blijft een lust voor het oog al deze schaalmodellen van Nederland te zien. Van Schiphol tot de haven van Rotterdam, van het stadhuis van Middelburg tot het Vredespaleis. Mooi gemaakt en een bezoek meer dan waard.

Wandelend gaan we naar het centrum. Het

Mauritshuis

bereiken we in een half uur. Weer zo’n voorbeeld van een indrukwekkend gebouw met kunst uit vervlogen tijden. De stier van Potter moet gezien zijn, evenals het meisje met de parel van Vermeer. Toch genieten wij vooral van het prachtige gebouw.

Via het

binnenhof

lopen we de stad in. De winkels zijn open en het is gezellig druk in de stad. Even bij het

paleis Noordeinde

kijken. Doorlopen tot aan de Mauritskade en dan om de Koninklijke stallen heen terug richting stad. Nog even door de tuinen van het paleis. Geen standaard op het paleis. Die veronderstelde crisis van gisteren is dus wel meegevallen. Het zullen we schoonmakers zijn geweest.

Vanwege de verliezen van gisterenavond voegen we lunch en avondeten samen bij de

Bijenkorf

. Ook dit is een gebouw van allure en alleen daarom al een bezoekje waard.

De trein vertrekt om even over zessen. Gelukkig heb ik het alarm van mijn mobieltje gezet. We stappen dus keurig in Assen uit.

Leave a Comment