Ayurvedische reinigingskuren

Aan het eind van de winter hebben we zin om even een schoonmaak te doen, om onszelf en ons lichaam te verlossen van wat overbodig is, van alle opgehoopte gifstoffen die ons futloos, dof en energieloos maken. Dat kun je doen door even te vasten, of door een of ander kort dieet te volgen, of je kunt het meteen ook grondiger aanpakken: met een ayuurvedische reinigingskuur, waarbij je met behulp van duizenden jaren oude technieken en therapieën uit India weer helemaal naar je naturrlijke staat van gezondheid en energie wordt gebracht. Helemaal in balans.Sophie Matthys testte de Himalaya Rejuvenation Treatment in Newport Health & Spa in het Nederlandse Huizen.

Een ijskoude winterdag met een staalblauwe lucht en een stralende zon’, belooft Frank Deboosere als ik in de vroege ochtend naar het Gooimeer rijd, waar ik in de chique Newport Health & Spa verwacht wordt voor een dagje detox. Prima weer om mijn ingedutte, winterse lichaam op een energieboost te trakteren. Gisteren had ik me al bij wijze van voorbereiding een goede leerling getoond en geen alcohol, vlees, koffie, suiker en andere slechte genotsmiddelen genuttigd, vndaag staat mij de échte detox te wachten. Bij een kopje kruidenthee maak ik kennis met spamanager Mieke Valkeneers. Een mooie verschijning die, elegant in casual jeans en mooi gekapt, een, ondanks haar drukke job, benijdenswaardige rust uitstraalt. Ik zie in de Newport Health & Spa ook veel ‘Gooische vrouwen’, berekend nonchalant gehuld in Trussardi sport en Uggboots aan de voeten. Toch hangt hier geen opschepperig sfeertje. De dames komen hier vooral om te sporten, lunchen, kuren of ontspannen. Knappe, jonge, in smetteloos wit gehulde schoonheidsspecialistes – pardon: bodyworkers – komen beleefd hun cliëtes halen. De sfeer is verrassend gezellig en relaxed.

‘Wij bieden detox op maat. Of je nu een halve dag of een hele week wilt komen ontgiften, na het eerste intakegesprek maken wij een gepersonaliseerd programma voor je’, legt Mieke uit. ‘De combinatie van ochtendwandelingen, verse biosappen, yoga en – uiteraard – de wellnesskuren van Aveda, zorgt voor een schone binnen- en buitenkant. Wij geloven dat de meeste ziekten uit je darmen komen, dus raden we aan twee keer per jaar te detoxen. Beter is natuurlijk om elke maand een ‘reinigingsdag’ in te lassen. Detoxen kan gaan van een sapkuurtje tot een extreme darmspoeling’.

Gelukkig staat voor mij vandaag geen klysma op het menu. Wel een biologisch vruchten- en groentesapje. Als lunch. Ik probeer Mieke nog duidelijk te maken dat ik de eetlust van een jonge beer heb, maar ze wil van geen protest weten. Dit is het enige wat ik deze maaltijd krijg. Ik dien het goedje in alle stilte, gedurende twintig minuten uit te lepelen. Met lange tanden werk ik mijn sapje naar binnen. ‘Een echte vata als jij drinkt liever een warme kom soep, is het niet?’ vraagt Mieke terwijl ze me onderzoekend aankijkt. Wat ‘vata’ precies betekent, wordt mij tijdens het invullen van de ayurvedische vragenlijst na de ‘maaltijd’ duidelijk.

Ik huld me in een zachte badjas en bestudeer de lijst. ‘In de ayurvedische filosofie onderscheidt men drie basisprincipes in de vorm van dosha’s. Vata staat voor lucht, pitta voor vuur en kapha voor water. Voor het gezond functioneren van lichaam en geest is het van belang dat deze dosha’s onderling in evenwicht zijn’, lees ik. ‘Hierdoor voelt u zich goed en straalt het lichaam een natuurlijke schoonheid uit’. Heb ik een droge huid, hoe is mijn slaappatroon, ben ik een goede luisteraar en kom ik snel bij? Op basis van mijn antwoorden blijkt dat mijn dosha voornamelijk vata is. Mij wordt dan ook aangeraden invloeden te weren die mijn asisconstitutie uit balans kunnen brengen: sigaretten, drukte, koude en koolzuurhoudende dranken, lange reizen en weinig slaap. Ik slik. Laat dat nu net een accurate omschrijving van mijn lifestyle zijn. Maar kom, ik ben hier om de eerste stap te zetten naar een zuiverder lichaam, troost ik mezelf, en maak me klaar voor de behandeling.

Die begint met een warm voetbad en scrub in de ‘natte’ ruimte van de spa. Zalig! In de behandelkamer start de geurreis: mijn bodyworker laat me enkele aromatische oliën uitkiezen waarmee de verdere behandelingen worden verricht. De keuze van de olie zegt iets over mijn gemoedstoestand op dat moment, niet zozeer over mijn dosha. Intuïtief kiezen, dus. De muizenissen in mijn hoofd worden meteen verdreven door een zalige hoofdhuidmassage. Voor de volgende behandeling, de Neti Massage, ga ik zitten op een speciale stoel, waardoor mijn sinusholtes vrijgemaakt worden. Terwijl ik aromatische stoom inhaleer, krijg ik een aangename drukpuntmassage van gezicht en decolleté. Beeld ik het me in, of heb ik nu al het gevoel dat ik beter kan ademen, dat er blokkades in mijn lichaam aan het verdwijnen zijn? Na een droge bodyscrub met een handschoen om de doorbloeding te stimuleren, wordt mijn schoongeschuurde lichaam helemaal ingesmeerd met warme olie. De gifstoffen in mijn lichaam krijgen nog één kans om zich uit de voeten te maken tijdens de laatste detoxbehandeling: de zweetsessie in de stoomtent. Daarvoor hoef ik zelfs niet op te staan. De Steamy Wonder, gebaseerd op de ayurvedische Swedhana (zweetbehandeling), is een soort canvasbuis die over mij gelegd wordt. Mijn hoofd blijft vrij. Uit een motortje aan mijn voeten komt een weldadige stoom. Mijn poriën openen zich en de toxines, die bij de massage zijn losgekomen, worden afgevoerd. Het hoofd koel, het hart warm, zo heb ik het graag.

Het sluitstuk van de behandeling is een bekende ayurvedische geestontspannende en stressverlichtende therapie: de Shirodhara. Mijn derde oog (de zone tussen mijn wenkbrauwen) wordt minutenlang verwend met een ononderbroken stroom warme olie die zachtjes over mijn voorhoofd naar de achterkant van mijn hoofd glijdt. Een optimaal rustgevoel maakt zich van mij meester.

Mijn detox wordt afgesloen met een verkwikkende voetmassage. Ik krijg ook een beetje fris tintelende pepermuntolie in mijn nek gemasseerd. Ik ben meteen wakker. En om ten slotte de lucht rondom mij ook te zuiveren, brandt mijn bodyworker een beetje salie in de behandelruimte.

Of ik nog even wil rusten in de ontspanningsruimte? leuk! Ik knik goedkeurend als ik de open, stijlvolle ruimte met panoramisch uitzicht op de jachthaven betreed. Een assortiment houten denkspelletjes en de betere tijdschriften liggen netjes uitgestald. Een leuk muziekje zorgt voor harmonie in het hoofd. Terwijl de bootjes af en aan varen, geniet ik van een ongekende, stressloze rust midden op de dag. Zalig. De verloren gewaande energie voel ik weer door mijn lichaam stromen en ik besluit straks nog een verse portie zuurstof op te nemen tijdens een fikse wandeling aan het Gooimeer. Deze kuur was een plezier voor lichaam en geest. Wie zei ook weer: ‘Cleanliness is next to goddiness’?

Leave a Comment