Ondernemers laten geld liggen door slechte administratie

Het is een bekend feit onder kleine ondernemers: de administratie is het sluitstuk van de onderneming en voelt als een blok aan het been. Vaak wordt een goede bedrijfsadministratie door ZZP’ers en Freelancers gezien als een noodzakelijk kwaad. Het gevolg hiervan is dat de administratie niet altijd sluitend is en vaak ook belangrijke zaken vergeten worden. Het te laat verzorgen van een niet correcte BTW aangifte leidt al snel tot problemen met de Belastingdienst. Ook vergeten kleine ondernemers vaak optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen voor ondernemers. ZZP Nederland wil hier dit verbeteren door het ZZP Administratieplan.


Met het ZZP Administratieplan moet de ondernemer na een korte cursus zelf de standaardboekingen verzorgen om inzicht te krijgen in de administratie, maar vanaf dat moment neemt de accountant het over en werkt het geheel af, verzorgt de BTW aangiften, zorgt voor een jaarrapport en voor aangiften inkomstenbelasting.

Bij de stichting ZZP Nederland komen vaak vragen binnen van ondernemers over problemen met de administratie. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland is dat een vervelende zaak: “Ondernemers zien vaak de administratie als een vervelende verplichting, terwijl het juist een goed inzicht kan geven voor de ondernemer. Veelal gaan startende ondernemers de fout in door teveel geld uit hun eigen bedrijf te halen waardoor een negatief saldo ontstaat wat moeilijk kan worden ingelopen. Maar er gaan meer dingen fout bij de administratie. Vaak vergeten kleine ondernemers voordelen zoals de kleine ondernemersregeling voor de BTW, ondernemersvrijstelling van 10% van de winst, zelfstandigenaftrek, starteraftrek etc. Hierdoor betaalt de ZZP’er onnodig veel belasting en dat is zonde, want daar werk je niet voor.”

ZZP Nederland heeft zich deze problemen aangetrokken en samen met een AA Accountant een plan gemaakt waardoor de kleine ondernemer op een voordelige manier zijn administratie kan laten verzorgen. Bovendien gaat de accountant ook de belastingaangiften voor de ondernemer verzorgen waardoor er een uitgekiende en correcte belastingaangifte ontstaat.


Ondernemer wordt een cursus aangeboden


Veel ondernemers hebben geen of een geringe administratieve kennis. Deelnemers aan het ZZP Administratieplan krijgen een softwarepakket van SnelStart ter beschikking en dienen deel te nemen aan een korte (gratis) cursus basisadministratie. Hierdoor ontstaat ook meer administratieve kennis voor de ondernemer.

Marrink: “Een cursus vinden we belangrijk omdat je hiermee ook de kennis vergroot van de ondernemer. Bovendien zijn de handelingen eigenlijk niet zo moeilijk en het geeft je direct meer inzicht in je eigen bedrijf. Bovendien wordt het ZZP Administratieplan daardoor ook beduidend voordeliger dan de kosten van een administratiekantoor. Door de kwaliteitsnorm van de AA Accountant ben je als ondernemer verzekerd van maximaal rendement uit je bedrijf en tegen zeer redelijke kosten.
Leave a Comment