Starter hecht meer waarde aan financile zekerheid dan senior

Starters op de arbeidsmarkt hechten meer waarde aan een goede financiële beloning en aan zekerheid en stabiliteit op het werk dan hun senior collega’s. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Orga, een HR-adviesbureau voor beoordeling en ontwikkeling van competenties en prestaties van mensen en organisaties. In het onderzoek werden 19 carrièrewaarden gemeten onder 1195 werkzoekenden, waarvan 232 jonger en 963 ouder dan 25 jaar.

Anders dan wat doorgaans aangenomen wordt, blijkt uit dit onderzoek dat medewerkers in de leeftijdsgroep 40-50 jaar minder waarde hechten aan zekerheid en stabiliteit dan jongeren. Bij jongeren staat deze waarde zelfs op de eerste plaats, terwijl deze bij ouderen niet in de top vijf voorkomt. Juist creativiteit, intellectuele uitdaging, concrete resultaten en het beïnvloeden van anderen zijn bij de oudere leeftijdsgroep essentiële elementen van een goede baan. De interesse voor persoonlijke ontwikkeling en taakuitdaging is voor beide leeftijdscategorieën gelijk. Bij recruitment is het belangrijk daar rekening mee te houden.

Diddo van Zand, algemeen directeur bij Orga: “Het onderzoek toont aan dat starters, die traditioneel worden gezien als vrijbuiters, meer waarde hechten aan zekerheid en stabiliteit dan gedacht. Van oudere werknemers verwachten we dat zij meer belang hechten aan zekerheid, doordat zij bijvoorbeeld kinderen hebben of financiële verplichtingen voor een hypotheek. Toch blijken zij verrassend genoeg juist meer waarde te hechten aan creativiteit en concrete resultaten. Ook blijven zij hun persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, dit in tegenstelling tot het beeld dat velen er van hebben. Blijven investeren in ontwikkeling van ouderen lijkt dus zinvol.”Leave a Comment