Het gevaar van het broeikaseffect.

Als we het over broeikasgassen en klimaatverandering hebben, krijgt koolstofdioxide (co2) doorgaans de meeste aandacht. Al is (co2) verreweg het belangrijkste, zijn er ook nog andere van dergelijke gassen.






B

roeikasgassen laten het licht van de zon doordringen in de atmosfeer, maar houden een deel van de teruggekaatste infraroodstraling tegen en verwarmen zo de lucht. Een beperkte hoeveelheid broeikasgassen is gunstig, want anders zou de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak circa -18˚C zijn, waardoor de aarde geen echt aangename plek zou zijn om te leven. Nu helpen ze om de temperatuur op een veel aangenamer gemiddelde van zo’n +15˚C te houden.

D

e mens zorgt nu echter voor stijging van de concentraties broeikasgassen, waardoor de gemiddelde temperatuur op aarde oploopt en de gevaarlijke klimaatveranderingen optreden die we om ons heen zien.Als we fossiele brandstoffen (olie, aardgas, kolen) verstoken in huizen, auto’s fabrieken en energiecentrales, of als we bos verbranden of cement produceren, brengen we co2 in de atmosfeer. Tachtig procent van de totale uitstoot van broeikasgassen is co2.

Evenals co2 kwamen methaan en stikstofoxiden op aarde voor lang voordat de mens verscheen, maar wij hebben de concentraties van deze stoffen wel enorm verhoogd.

Ook lachgas (n2o) – nog zo’n kwaaie pier – komt van nature voor in de atmosfeer, maar sinds het industriële tijdperk hebben we er zeventien procent aan toegevoegd door het gebruik van o.a. kunstmest en verbranden van oogstafval.Dan zijn er ook nog de zwavelhexafluoride (sf6) en de fluorkoolwaterstoffen PKF’s en HFK’s. En tenslotte: ook waterdamp is een natuurlijk broeikasgas. Bij warmte zet het uit; dit versterkt het effect van de andere broeikasgassen.


Wat zijn de gevaren van de klimaatverandering?

Verwarming van het zeewater, waardoor er meer en zwaardere orkanen ontstaan.Toename van het aantal ernstige overstromingen.Door het verwarmen van het zeewater en smelten van ijskappen stijgt de zeespiegel, waardoor enorme grote gebieden onder zullen lopen. Wat betekent dat vele mijoenen mensen hun heil moeten zoeken in hoger gelegen gebieden. Meer dan de helft van Nederland zou moeten verhuizen naar het hogere gelegen deel van Nederland, bijvoorbeeld.Massaal afsterven van de koraalriffen. Deze riffen bieden voedsel en onderdak aan tal van organismen in elke schakel van de voedselketen en voeden zo uiteindelijk ons.Andere voorspelde effecten zijn: Langere perioden van droogte, bodemerosie, het massaal uitsterven van soorten en gezondheidsgevaren voor de mens door nieuwe ziekten.

H

et is

nu

tijd om te handelen. Individueel kan de mens al veel doen. Verdiep jezelf in deze materie. Iedereen kàn en moet zijn steentje bijdragen.


V

oormalig Vice-president

Al Gore

heeft een milieufilm gemaakt, die 1 juni 2006 hier in premiere ging. De film is ook te huur in Bibliotheken. De bedoeling ervan is een indringend portret te schetsen over het broeikas probleem dat te begrijpen is voor de gewone mensen.









Leave a Comment