Behang, van Plint tot Plafond impressie van 100 jaar behangdesign

Salvador Dali, Roy Lichtenstein, Le Corbusier en William Morris hebben een ding gemeen; ze ontwierpen allemaal behang in de schaduw van hun ‘grote’ werk. Behangontwerpen van hen en vele anderen zijn vanaf 22 september 2007 te zien in de tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond in CODA Museum te Apeldoorn.

Met deze bijzondere tentoonstelling vieren we dat behang weer helemaal terug is. Laag na laag pellen we het bedrukte papier van de wanden om de rijke geschiedenis van behang bloot te leggen. Behang is kunst, behang is erfgoed. Kom kijken naar dit flinterdunne laagje beschaving in al haar verschijningsvormen.

Dat ook in Nederland vooraanstaande kunstenaars, architecten en designers zich gewaagd hebben aan het ontwerpen van behang is weinig bekend. Theo Nieuwenhuis en W. Dijsselhof, Berlage en hedendaagse ontwerpers als Ed Annink, Gijs Bakker en Ineke Hans zagen en zien het behang als belangrijk onderdeel van hun werk. Ze legden behang hun eigen kleur en vormentaal op in het verlengde van hun overige werk en daarmee aan het interieur.

Om werkelijk te ervaren wat behang met je doet, is in de tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond een digitale behangkamer gebouwd waarin je eigen behangcombinaties kunt uitzoeken en levensgroot op de muren kunt projecteren. Zo kun je de verschillende ruimtes beleven zoals ze nergens meer te ervaren zijn. De grillige zwart-wit patronen van de Wiener Werkst├Ątte, het fel geel-blauwe koeienkoppen behang van Andy Warhol of het lommerrijke behang van William Morris uit 1880.

In de tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond volgen de bloeiperiodes van behang elkaar op. Hierdoor ziet u de opmerkelijke relaties tussen behangontwerpers uit verschillende perioden. Er zijn vormen en patronen die zich door de tijd heen zijn blijven bewijzen en steeds herboren worden. Zo spelen de ontwerpen van William Morris (1843 – 1896) een belangrijke rol in de geschiedenis van het behang. Niet alleen zijn stilistische elementen, organische en dierlijke motieven, maar ook zijn idee├źn over de ruimte als ‘totaalinterieur’ zijn herkenbaar in het moderne behang. Het tegenovergestelde daarvan zijn de ontwerpen uit de Art Deco en Pop-Art. Technische gezien is Behang, van Plint tot Plafond een bijzondere tentoonstelling omdat ze het behang ‘groot’ laat zien. Het meeste behang is alleen als fragment in oude behangboeken terug te vinden of is onderdeel van restauratiewerk van muren of huizen. In deze tentoonstelling zijn zeldzame en kleine fragmenten op groot formaat gereconstrueerd. Door het rapport, de kleinste eenheid van een behangpatroon, op te zoeken en het behang vandaar uit weer op te bouwen krijg je als toeschouwer een beeld van de werkelijke afmetingen en werking van kleur en patroon.In een aantal behangkamers wordt behang van ontwerpers uit verschillende perioden getoond. Ook is aan hedendaagse kunstenaars gevraagd om een installatie van hun ontwerp te tonen zoals Danielle Kwaaitaal, Studio Job en Kin wah Tsang.

Een voorproefje van deze bijzondere expositie, krijg je op de Woonbeurs Amsterdam van 25 t/m 30 september 2007.

Daar laat CODA in samenwerking met Perfax behangplaksel in een aantal passages tussen de hallen behang de verrassende hoofdrol spelen. Wil meer weten over the making off van deze behangtentoonstelling, volg dan een van de colleges van CODA en Perfax op het workshop- en adviesplein (stand 11-043).

Kijk voor het rooster op www.woonbeurs.nl.

De Tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond wordt mede mogelijk gemaakt door Perfax behangplaksel. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan de realisatie van de tentoonstelling en de ontwikkeling van evenementen zoals lezingen en workshops.De tentoonstelling Behang, van Plint tot Plafond is van 22 september 2007 tot en met 18 mei 2008 te zien in CODA Museum. U vindt CODA Museum aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Het museum is alle dagen geopend, behalve op maandag. Meer informatie vindt u op onze website www.coda-apeldoorn.nl.Leave a Comment