VijftigPlusser.nl – Betaalbaarheid koopwoning flink gedaald – 50 PLUS, ACTIEF EN GEZELLIG!

NVM: prijsstijging tweede kwartaal 2006 bedraagt 1,7%*De gemiddelde verkochte woning in Nederland is in het tweede kwartaal van 2006 met 1,7%* in prijs gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006. De gemiddelde prijs van een koopwoning komt nu uit op 236 duizend euro. Het aantal verkopen is met 10% toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal en is daarmee maar liefst 7% hoger dan een jaar geleden. Vice-voorzitter van de NVM Wim van Kampen kijkt terug op een dynamisch tweede kwartaal in een economie die herstelt van een tijdelijke dip.

* De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft, zijn altijd voorlopig, zie uitleg bijlage I..

Zorgen over afgenomen betaalbaarheid

“De NVM spreekt haar zorg uit over de afnemende betaalbaarheid van een gemiddelde koopwoning voor een grote groep huishoudens. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2006 is voor het overgrote deel van de consumenten de betaalbaarheid namelijk flink gedaald als gevolg van de stijgende hypotheekrente en woningprijzen bij vrijwel gelijkblijvende inkomens. Over de laatste vier kwartalen komt de prijsstijging nu uit op in totaal 4,7%. Vooral voor de startende eenverdiener met een modaal inkomen wordt de situatie steeds moeilijker”, aldus Van Kampen.

In de laatste acht jaar is de gemiddelde koopwoning voor de meeste eenverdienende starters, die aangewezen zijn op een volledige financiering, onbetaalbaar geworden. Daarvoor schiet het inkomen tot modaal tekort en is deze starter aangewezen op een woning met een lagere prijs, tenzij meer eigen vermogen beschikbaar is. Het is voor hem nu niet meer mogelijk om de gemiddelde koopwoning volledig te financieren. Het is nog wel mogelijk om het gemiddelde appartement van 168.300 euro te kopen. De doorsnee tussenwoning van 206.600 euro is voor deze groep al niet meer betaalbaar.

Kwaliteitsslag maken in binnenstad

Van Kampen signaleert dat een deel van de woningvoorraad niet voldoet aan de kwaliteitseisen die de starter stelt aan een woning. Echter, veel starters stellen hoge eisen aan een woning terwijl hun budget niet toereikend is.

De NVM ondersteunt minister Dekker in haar plannen om meer aandacht te besteden aan binnenstedelijke vernieuwing. Een gedeelte van de grondopbrengst van het buitenstedelijk gebied zou hiervoor gebruikt kunnen worden. Op die manier wordt er een aanvaardbaar woonklimaat voor onder meer starters gecreƫerd.

Bron: NVMLeave a Comment